Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Almindelig gedeblad aka. Vild kaprifolie

Almindelig gedeblad aka. Vild kaprifolie

”Almindelig gedeblad” (Lonicera periclymenum) eller ”Vild kaprifolie” som den også kaldes, fortjener i høj grad mere omtale og opmærksomhed fra både havefolk og naturinteresserede. Gedelad-familien (Lonicera) er en meget artsrig plantefamilie, som findes over hele verden.

”Almindelig gedeblad” er en af de eneste oprindelige slyngplanter, vi har i den danske natur, og så er den ovenikøbet snobbet. Den er nemlig meget selektiv med, hvilke insekter der må bestøve den. Eller kan bestøve den, om man vil. Det er kun insekter med en meget lang sugesnabel, der kan bestøve planten. De største af vores natsværmere kaldes ”aftensværmere”, og de har netop den rigtige snabel, til at kunne bestøve Almindelig gedeblad.

Udsender sin duft om aftenen

Derfor dufter blomsterne ulamindelig godt, når det bliver skumring. Almindelig gedeblad udsender simpelthen kun sin duft om aftenen og natten, for at tiltrække aftensværmerene. Der er dog et insekt, der er ligeglad med gedeblads snobberi og bejlen til bestemte insekter. Det er humlebier. Humlebierne har nemlig fundet ud af, at de kan gnave hul i blomsten og komme ind til den lækre nektar på den måde. Når de gør det, snyder de ”snobben” og gedeblads blomst bliver dermed ikke bestøvet, men humlebien får et lækkert måltid.

Plant den under et træ

Almindelig gedeblad kan vokse i mange forskellige slags jord. Det vigtigste for planten er, at den har noget at vokse op ad. Man kan godt finde den sået i det åbne land, hvor der ikke er noget den kan sno sig om, og derfor bliver den aldrig rigtig stor der. Men hvis den begynder at spire under et træ, og den får fat, vil den sno sig rundt om stammen, op og op og op, og helt op i 12 – 15 meters højde kan den komme. Her kan den sætte et væld af sine flotte blomster, der dufter i mørket. Det er fugle der spreder ”Almindelig gedeblad”, for de spiser plantens små røde bær. Derfor finder man mange steder Almindelig gedeblad i haven som ukrudt. I Geografisk Have står den forvildet flere steder, blandt andet i vores hække, hvor den nogle gange kryber frem gennem grenene, indtil hækken bliver klippet. Vi er lige nu ved at finde et godt sted i Europa-området, hvor vi kan plante Almindelig gedeblad med vilje, så den kan vokse sig stor og flot.

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.