Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

GULDAXALEA

GULDAXALEA [ Rhododendron luteum ]  Farven er intens gul, og blomsternes lige så intense søde duft, kan i den lune forårssol duftes på lang afstand.

Oprindelse/udbredelse
Planten findes i dag i meget spredte populationer. Mest kendt fra Kaukasus, hvor den vokser ved Sortehavskysten og videre op i lyse skove og åbent græsland i bjergene indtil 2300 m højde. Ved selvsåning og udløbere dannes store grupper, af indtil 3 m høje, oprette rigt forgrenede buske. I øvrigt forekommer planten i Ukraine, Tyrkiet, i de sydøstligste Alper, helt ind i den Østrigske delstat Kärnten samt i enkelte isolerede områder i både Polen og Slovakiet. I sandhed en stor geografisk udbredelse, og hermed også en af de få Rhododendronarter som vi kan glæde os over i Europa.

Blomstringen følger forårets komme. Allerede i slutningen af april, inden løvet er sprunget ud, åbner de store gule knopper sig. Der er 7-12 blomster gemt bag knopskællene. De enkelte blomster sidder på indtil 2 cm lange behårede stilke, ligesom kronbladenes yderside også er svagt håret. Blomsterkronen er tragtformet, knap 4 cm lang, og blomstens kronblade, arrangeret stjerneformet og let bagoverbøjede, danner en åben ca. 5 cm bred blomst, med dekorative lange buede støvdragere og en lidt længere griffel. Farven er intens gul, og blomsternes lige så intense søde duft, kan i den lune forårssol duftes på lang afstand.
Bladene følger straks efter, de er lancetformede indtil 10 cm lange og 5 cm brede, friskgrønne med ganske korte hår, og til tider med svage rødbrunlige tegninger. Om efteråret farves de orange med brune og røde aftegninger. Denne kolorit gør planten lige så attråværdig mellem de stedsegrønne Rhododendron, som om foråret med de klare gule og grønne farver. Rhododendron luteum bør være en del af ethvert, stort eller lille surbundsbed.

Kilde: Niels Skjøldberg, specialist i Rhododendron, i forbindelse med Kolding Bogen 2006

Rhododendron_guldazalia