Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

DVÆRGGED

Geden er et meget populært husdyr i fattige egne, da den er meget nøjsom og derfor billig at holde. Geden er drøvtygger og har en række mikroorganismer i vommen, som giver den en fantastisk fordøjelse. Den lever helst af skud og blade, men klarer sig fint på tørt græs, halvvisne blade og kviste med torne. Geden er kendt for at spise hvad som helst. Geden er i det hele taget meget nysgerrig og undersøger og smager på næsten alt. Også vore gæsters snørebånd, bukseben og frakkeknapper.

Udbredelse/levested
Allerede for 10-11.000 år siden begyndte vi mennesker at tæmme geden, og det gør den til et af de allerførste domesticerede dyr. Det var folk i Mellemøsten, der først begyndte at holde geder i små flokke, og brugte dem til at få mælk og kød, men også materiale til tøj samt brændsel (gedernes afføring). Dette samarbejde har vist sig at være en stor succes. Så i dag findes der mere end 600 millioner tamgeder fordelt på ca. 300 forskellige gederacer, og tamgeder kan findes over hele verden. Den race vi har Geografisk Have er Afrikanske dværgvædder.

FAKTA // Afrikanske dværgvædder 
Højde/længde: 65-105 cm høj/115-170 cm lang
Levealder: 8-10 år
Drægtighed/rugetid: 150-170 dage
Antal unger: 1-3 kid
Kønsmoden: hanner er kønsmodne v. ca. 3 mdr. og hunner ved en alder på 5-6 mdr. Det er dog for tidligt for hunnerne at få kid ved den alder.
Føde: Græs, og grene