Dårende dejlige dahlia

Dårende dejlige dahlia

Dahlia er skønne blomster, som giver haven et løft i sensommeren når rododendron, roser og de fleste andre blomster, er ved takke af. Med deres eksotiske udseende er dahlia fantastiske til at fylde havens bede op. De er også gode at lave overdådige buketter af, til langt ind i efteråret. Der findes et hav af sorter og de er vidt forskellige i deres udseende. Det gør det nemt at finde én der passer til lige det sted, hvor man gerne vil have dahlia. De inddeles typisk i forskellige grupper, for at gøre det nemmere at overskue: fx honka, dekorativ eller åkande.

Den gule midte

I disse år er der meget fokus på bi-venlige blomster; blomster som bier og sommerfugle kan hente føde og nektar i. I naturen bliver der færre og færre blomster, som bier og sommerfugle kan leve af. Men de kan hjælpes i haven. Det kan man blandt andet gøre med dahlia. I mange år har gartnere prøvet af lave de største og mest prangende blomster i dahliaslægten, men nu er skibet vendt. Fokus ligger nu på at lave enkelte dahlia, hvor man kan se den gule midte, hvor insekterne finder føde. Hvis man vil hjælpe insekterne, er det vigtigt at vælge de enkeltblomstrede, for bierne kan nemlig ikke komme ind til den smule nektar, der er i de fyldte blomster.

Honka

En af de dahliagrupper som har enkelte blomster, er den gruppe som kaldes ’honka’. Det er typisk lave sorter og de er alle sammen enkeltblomstrede. De fås i mange farver og har som regel et lidt tvistet kronblad. Naturligvis er de ikke ligeså prangende som de fyldte, men i et bed mellem andre blomster, er det næsten kun en fordel, fordi de ikke bliver dominerende.   

Dahliahaven

Dahlia skal plantes i foråret, så det er ikke tiden nu. Men det er nu, at man kan gå ud og se de forskellige sorter i blomst og derudfra beslutte sig for, hvilke man gerne selv vil have. I Geografisk Have kan man netop nu se Dahliahaven med ca. 30 forskellige sorter af dahlia, her iblandt flere af de ovennævnte ’honka-typer’.

På billedet ses en Marnis honka fra Dahliahaven i Geografisk Have.

Læs mere om havens dahlia her.