BRONZEBLAD

Rodgersia podophylla /// er udbredt i det østlige Himalaya og i Kina. Ved løvspring har bladene en smuk bronzeagtig farve. Blomsterne er gullige i ret løse, noget hængende stande. Den blomstrer i juli og bliver ca. 100cm høj. Den bronzeagtige farve på de unge blade har givet planterne navn.

Det er store, flerårige urter med krybende, forgrenede og skælklædte jordstængler. Bladene udgår alle fra jordstænglen, og de er langstilkede og fjernervede til håndsnitdelte med tandet rand. Blomsterne er samlet i skærmagtige småstande, der tilsammen danner en endestillet top på et særligt skud. De enkelte blomster er regelmæssige og 5-tallige medhvide eller rosafarvede bægerblade. Derimod mangler kronbladene helt eller der findes et enkelt, to eller fem af dem. Frugterne er kapsler med mange frø, har store blade, som regel med 5 fligede småblade.

Bladene er store, som regel hånddelte, og minder meget om hestekastanjens. Blomsterne er hvide-rødlige, små, og sidder i rigtblomstrende toppe. Blom­stringen indtræffer i juli-august. Høj­den varierer efter arten fra 100 cm til ca. 200 cm, og planterne kan blive lige så brede.

Bronzeblad sætter pris på fugtighed og vil gerne have en del gødning. Den trives i fuld sol, hvis den får vand nok, men klarer sig ellers bedst i hel- og halvskygge. Den er helt hårdfør. Bronzeblad er en staude, som bør stå for sig selv, fx under træer eller ved damme og vandløb.

Geografisk Have: Kina

Bronzeblad Bronzeblad_2