Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Vinteradonis

Vinteradonis

Foråret er i gang og det vælter op af jorden med planter. Blandt de mere specielle er vinteradonis, som er rigtig fin men desværre lidt overset. Vinteradonis eller Adonis amurensis er en meget smuk og meget tidlig staude. Den kan minde om en forvokset erantis. Men den er alligevel noget helt for sig selv. Den er noget af det allertidligste, der begynder at bryde frem af jorden og vidne om, at der stadig er liv. Langsomt vokser den frem, og den kan blomstre allerede fra midten af februar.

Blot otte arter

Adonisslægten er ikke ret stor. Der findes 8 arter, hvoraf vinteradonis er den ene. Den vokser i det nordlige Asien; Amur-regionen, Korea og det nordlige Japan. Der findes også en enkelt art af adonis, der vokser i Scandinavien. Det er våradonis, som kan findes på Øland og Gotland, dens nordligste voksested, og mod syd helt ned til Kaukasus. Våradonis blomstrer dog lidt senere, men er bestemt også smuk.

Vil ikke forstyrres

Når vinteradonis ikke er så kendt og udbredt i de danske haver, skyldes det måske, at planten helst ikke vil forstyrres. Når først den er plantet, laver den gerne et ret dybt rodnet. Den bryder sig ikke om at blive gravet op eller delt. Hvis man forstyrrer den, skal man forvente, at den godt kan bruge et par år på at komme sig og derfor ikke blomstrer. Det er lidt det samme med pæoner og påskeklokker.

Kommer igen år efter år

Men når det er sagt, er Adonis faktisk ret nemme at dyrke, og den kan tilpasse sig en hel del forskellige forhold. Når planten er afblomstret, begynder hele planten at visne ned og den ’forsvinder’ ligesom mange løgvækster, indtil det bliver vinter igen. Så det er vigtigt, at man har styr på, hvor man har plantet den, så man ikke kommer til at grave den væk i efteråret, hvor man ellers vil flytte, dele, og plante stauder. Planten er opkaldt efter Adonis, Afrodites elsker fra den græske mytologi, der blev symbol på idealet om mandlig skønhed. Adonis forbindes dog også med sorg, fordi han døde alt for ung.

I Geografisk Have vokser vinteradonis i krukkerne ved indgangen til Væksthuset.

Ugens haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.