Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Vårguld eller Forsythia – Lyser op i foråret

Vårguld eller Forsythia – Lyser op i foråret

Vårguld eller Forsythia som den lige så tit kaldes i Danmark, er nok en af de mest brugte prydbuske til de danske haver. Når den står i slutningen af marts og er helt dækket med gule blomster, bliver man næsten blændet!

Forsythia er en nem busk at have med at gøre. Den kan tåle klipning og kan derfor også bruges som hæk. Den vokser livligt og vil klare sig næsten alle steder man kunne finde på at sætte den − undtagen måske i en klit ved Vesterhavet. Forsythia er nemlig en plante, der ikke er vant til havgus.

En krydsning mellem 2 vilde arter

Den forsythia der står i de fleste haver i dag, er en såkaldt menneskeskabt hybrid, som på korrekt botanisk sprog hedder Forsythia x intermedia. Det vil sige, at det er en krydsning mellem to vilde arter. Den findes altså ikke vildtvoksende i naturen, men det gør dens ’forældre’ til gengæld. Der er nemlig to arter som vokser i det centrale Kina, blandt andet i den for tiden så omtalte, Hubei-provins. Her kommer i øvrigt en hel del af vores populære haveplanter oprindeligt fra.

Forsythia er bestemt en plante, der er værd at dyrke i sin have. For det første er den utrolig nem at passe. Og selvom den kun blomstrer et par uger om året, så har den et smukt og tæt løv, der kan fungere fint som en rolig bagrund, for det senere blomsterflor i resten af haven. Der findes mange sorter at vælge mellem, selvom de ligner hinanden meget. De kan blive til mellemstore buske på op til et par meter, hvis man ikke klipper dem. Og de kan også let komme til at fylde det samme i bredden. Hvis man ikke har plads til det, så findes der også en dværgsort der ikke bliver mere end 30 cm høj, som hedder ’Pauline’. Du kan se Forsythia i Geografisk Haves Kina og Korea afdelinger, samt ved ellipsepladsen bag stalden.