Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Troldnød blomstrer nu

Troldnød blomstrer nu og vi er halvvejs i vinteren

Man tror ikke, at det kan passe. Er der virkelig en plante, der allerede nu blomstrer og tilmed med en duft af honning. Svaret er JA og det er Troldnød som er en busk eller lille træ.

Troldnød – på latin Hamamelis – findes i Asien, Japan og Nordamerika, hvor den vokser i skovbryn med løvtræer. Den blomstrer fra januar til april. Blomsterne er samlet i klynger og hver blomst har brune bægerblade og gule kronblade. Når solen skinner på dem, folder de sig rigtig flot ud. Troldnød er en plante, som insekterne er særligt glade for. Der er jo heller ikke så meget andet på denne årstid for insekterne.

Troldnødden er en oplagt busk i danske haver, da den vokser langsomt og aldrig bliver vildt stor. Den vil sprede sin duft og forunderlige stemning. Med forårsløg i bunden vil man kunne skabe et skønt hjørne med dejlig skovbrynsstemning.

På denne årstid er der også grund til at glæde sig over, at vi er halvt igennem vinteren. Snart er det Kyndelmisse (2. februar), som er en gammel kristen helligdag. En gammel regel siger, at bonden skal have halvdelen af foderet til dyrene tilbage ved Kyndelmisse. Dyrene kan først komme på græs i maj måned.

Midvinterfest

Tidligere var der tradition for, at man mødtes til et sammenskudsgilde ved midvinter. I Geografisk Have har vi sammen med Brændkjær Kirke ladet os inspirere af dette. Sidste lørdag i januar – 26. januar – arrangeres et ”Bytte-kage-bord”. Du medbringer 1 stykke kage som ”entré” til Væksthuset mellem kl. 13.30 og 15.00. På dette tidspunkt arrangerer sognepræst Ole Pihl fra Brændkjær Kirke fællessang med sjove, glade sange – sange, der hylder vinteren og sange, der hylder det spirende forår.

Væksthuset er fyldt med blomstrende Kamelia i hvide, røde og lyserøde farver, skolebørn har lavet flotte tegninger og man kan i fællesskab fryde sig over det spirende forår.

På dagen er der også ponyridning og som en særlig gestus, kan børnene plante et egetræ i en potte, som de kan få med hjem. Det er agern fra de 100 år gamle egetræer i Geografisk Have, som Aksel Olsen plantede så flot langs havens hovedsti til at give læ på de store arealer.