Har salat tænder?
I Danmark har vi en vild urt med det sjove navn tandfri vårsalat Valerinella locuta. Det er en lille urt på op til 30 centimeter med små, undseelige, blålige blomster. Og så er den altså tandfri! Det er ellers ikke ualmindeligt, at planter har tænder. Men altså ikke dem vi mennesker har i munden. Men derimod de takker der kan sidde i en bladrand eller på frugten. Det hedder sig nemlig, at et blad kan være tandet i kanten, og så ved de fleste plantekyndige mennesker godt, hvad der menes. I vårsalats tilfælde er der tale om, at frugten ikke har tænder, som dens slægtninge ellers har.
Også kaldet ‘feldsalat’
Tandfri vårsalat er også kendt under et andet navn, nemlig feldsalat og det er en yndet afgrøde i mange køkkenhaver. Feldsalat er nemlig en meget frosttolerant et- eller toårig plante. Feldsalat vil nemlig i naturen typisk spire hurtigt efter, at frøene er faldet til jorden og lave en lille grøn bladroset, som så overvintrer til det kommende forår.
Sås sidst på sæsonen
Hvis man sår feldsalat sidst på sommeren, kan man efterligne dens naturlige rytme og på den måde have salat igennem en del af vinteren eller tidligt på foråret. I milde perioder vil man kunne høste af salaten i vinterhalvåret, hvor det ikke er blevet så stort endnu, men kan være en fantastisk kærkommen tilføjelse i en salat. Det kan også dyrkes i et væksthus, hvis man har sådan et.
Oprindeligt fra Middelalderen
Man mener, at tandfri vårsalat er kommet til landet i Middelalderen, hvor den har været dyrket ved klostre og borge og siden har forvildet sig ud i landet, hvor den altså kan findes hist og her, især ved kysterne. Den har været en yndet køkkenurt, fordi den angiveligt er rig på jern og indeholder mere C-vitamin end mange andre salater gør. Efterhånden er der kommet en del forskellige sorter på markedet, som kan købes i frøsortimenter under navnet feldsalat. Det er tilrådeligt at købe frøene i stedet for at finde dem ude i naturen, da de frø man kan købe typisk er udvalgt, fordi de bliver større og i nogle tilfælde også har mere smag. Planten smager ret neutralt og har ikke den skarpe smag, vi kender fra eksempelvis rucola.
Haveklummen er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.
Foto: Geografisk Have