Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Take away for roserne!

Take away for roserne! 

Nu er det tæt på at roserne skal til at blomstre, og det er en begivenhed som man ser særligt frem til i Geografisk Have. For roserne i Geografisk Have er noget særligt – alene mængden. Roser kan være besværlige og arbejdskrævende, ikke mindst hvis man har over 5000 af dem – som vi har i Geografisk Have. Det kræver en konstant opmærksomhed, for de skal passes, plejes og ikke mindst fodres. Selv i en corona-nedlukningstid, blev jeg nødt til at snige mig op i en ellers lukket have, med hjemsendte gartnere. Dette fordi jeg havde bestilt et læs kompost med hestemøg til de kære blomster. Det er føde for roserne, som de elsker! En 16 tons tung Take away menu – og det er ikke bare nummer 16 nede fra grillbaren! Nej, det er et gourmetmåltid som skal vare hele sommeren. Det blev drysset ud i et 10 centimeter tykt lag i alle 85 bede og til sammen vejer det 16 tons. Så er der serveret!

Mere klimavenligt end kunstgødning

Nuvel, roserne kan jo ikke flytte sig, så maden er jo nødt til at komme til dem. Men det er nødvendigt at give roserne noget at leve af. kompost er fantastisk til dette formål. Komposten er både med til at forbedre livet i jorden og dermed hæve jordkvaliteten. Men den kan også være med til at hæmme ukrudtsspiringen, da kompost i reglen er nogenlunde ren for ukrudtsfrø. Derudover er det med til at holde på fugten i jorden, og så er det endda også mere klimavenligt end kunstgødning. Det er nu ikke helt sikkert at man kan undgå kunstgødning helt. Roser er nemlig næringskrævende planter og hvis man vil have en sund rose, er det altafgørende, at de får gødning nok.

Genforeningsrose

Og nu står roserne i Geografisk Have så på spring og flere af sorterne er begyndt at blomstre. Af nye sorter i Rosenhaven kan man i år se den tyske rose ’Grafin Diana’ fra Kordes. Ogsåden danske ’Ingeborg’ fra Roses Forever. Desuden kan man også se den nye genforeningsrose som er døbt i år, i forbindelse med 100-års jubilæet for genforeningen. I år kan man altså virkelig glæde sig til at besøge Rosenhaven, som vi regner med vil blive særligt smuk denne sommer.

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.