Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Sycopsis – en overset skønhed

I 2024 havde Fonden for Træer og Miljø jubilæum. I den forbindelse forærede fonden nogle træer til botaniske haver rundt om i Danmark. Herunder også Geografisk Have, der fik en Sycopsis sinensis. Træet ses ikke ret ofte i Danmark og har derfor aldrig fået et officielt dansk navn.

Stedsegrønt træ, der stammer fra Kina

Sycopsis kommer fra Kina. Det er et stedsegrønt træ, som i Danmark sjældent bliver mere end 3 meter højt. Det største fortrin ved Sycopsis er, at den er stedsegrøn med relativt små mørkegrønne blade, hvilket giver den et næsten eksotisk udtryk. Blomsterne er små og er ret undseelige, da de mangler kronblade. Men går man tæt på planten, vil man kunne se de små nydelige blomster, der som regel blomstrer allerede nu i februar.

Beslægtet med papegøjebusk

Sycopsis hører til Troldnødfamilien, som stort set alle er kendt for at have små blomster. Den er tæt beslægtet med papegøjebusk, som mest er kendt for sit smukke efterårsløv. Faktisk er de to så nært beslægtede, at de har lavet en slægtskrydsning. Det, at to forskellige planteslægter krydser sig, ser man ikke så ofte og det vidner om, at de to planter er nært beslægtede, selvom de vokser forskellige steder i verden. Denne krydsning kaldes for Sycoparrotia og ligner nok mest papepøjebusken.

Tåler frost ved milde vintre

At vi i Geografisk Have har fået netop Sycopsis sinensis, betyder også at vi har nu har ’fuld plade’.  Nu kan vi nemlig sige, at vi har alle de tre overnævnte i vores samling. Der findes to arter mere af Sycopsis, men de trives ikke i det danske klima og kan derfor ikke vokse her. Du kan se Sycopsis tæt ved hovedindgangen i bedet ved siden af kejsertræet. Sycopsis er som sagt ikke et almindeligt træ i danske haver. Det kan skyldes, at Sycopsis har svært ved at klare en hård vinter, men med de milde vintre vi har i disse år, trives Sycopsis fint de fleste steder og vi kan derfor håbe på, at den bliver en fast del af udvalget blandt de meget populære stedsegrønne planter, man kan få i planteskoler.

Haveklummen er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.

Foto: Geografisk Have