Et af gartnerens yndlingstræer
Jeg har tidligere i denne klumme skrevet om sneflokketræet fra Asien, men denne gang skal det handle om sneKLOKKEtræet. Der findes flere arter af sneklokketræ, men den vi ser mest i Danmark, er uden tvivl Halesia carolina. Arten kommer fra USA og som navnet antyder, findes den i staterne North og South Carolina. På engelsk kaldes træet både sølvklokketræ og – mindre flatterende – pungrottetræ, der måske kan skyldes, at blomsterne med lidt god vilje kan minde om en pungrotte, der hænger i halen fra en gren. Sneklokketræet står lige nu fyldt til bristepunktet med smukke hvide blomster, der hænger som klokker fra grenene. Det er uden tvivl ét af de skønneste små træer, der findes.
Trives godt i Danmark
Det er en meget nem plante at dyrke, i dens naturlige habitat findes den oftest som underskovstræ. Det vil sige, at det bliver et mindre træ eller en stor flerstammet busk, der i Danmark sjældent bliver mere end 10 meter højt. Det kan trives i halvskygge og sol. Det stiller ikke de store krav til jordbunden, selvom det gerne vil stå i en fugtighedsbevarende jord.
Dekorative frugter i efteråret
Efter blomstringen står det med grønne blade, der ikke er specielt iøjnefaldende, men efterhånden begynder der at vokse små, grønne, vingede frugter frem, hvor der før var blomster. De er ret dekorative og planten er på den måde også en lille attraktion hen mod efteråret. For dem der kender den japanske styrax, kan de to godt ligne hinanden en del. Den store forskel på de to, som er interessant for havefolk, er at sneklokketræet er mere hårdført overfor kulde og derfor er nemmere at dyrke.
Kendt i Danmark længe før Aksel Olsen solgte det i planteskolen
Sneklokketræet er ikke indført af Aksel Olsen, da planten for længst var kendt i Danmark på det tidspunkt. Han har dog dyrket og solgt planterne og et flot eksemplar står altså i dag i Geografisk Have. Du finder det helt nede ved søen i bunden af Syvdalen – lige på grænsen mellem Europaafdelingen og Nordamerikaafdelingen, lige ved stien.
Haveklummen er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.
Foto: Geografisk Have