Sneforsythia – En sjælden skønhed

Statistisk set skulle februar være den koldeste måned i Danmark, men takket være det milde – ja, man kunne næsten sige det varme – vejr, så er der masser af liv i haven. Mens erantis næsten er afblomstret, så står vintergækkerne trods alt fint endnu, og krokus og scilla er også så småt i gang. Men mange buske og træer er også begyndt at springe ud, lige lovligt tidligt.

Men hvordan ved en plante egentlig hvornår den skal springe ud? Det er sådan at nogle planter bruger temperaturen til at bestemme udspringstidspunktet og andre bruger antallet af lyse timer til at bestemme hvornår de skal springe ud. I mange tilfælde er det også en kombination af de to. Bøgetræerne springer tidligere og tidligere ud, men dagslængden gør at det trods alt først sker i april.

Introduceret af Aksel Olsen

En af de meget smukke og lidt mere sjældne skønheder, som blomstrer nu, er Sneforsythia, ’Abeliophyllum disticum’, men den blomstrer lige på det rette tidspunkt – nu. Den kommer fra Korea, hvor den vokser i et klima, der kan minde lidt om det danske. Den har smukke lyserøde blomster, som minder om forsythia men ellers har de ikke meget andet til fælles. Sneforsythia er en af de planter der er blevet introduceret af Aksel Olsen, som fik den sendt til Danmark fra en planteskole i Holland i 1961. Desværre er Geografisk Haves eksemplar i ret dårlig kondition. Derfor købte vi sidste år tre nye buske, som skal ud i Korea-området, som ligger tæt på hovedstien skråt over for Den Økologiske Køkkenhave.

Afslutningsvis vil jeg også nævne at Kirsebærkornel ’Cornus mas’ nu også er begyndt at blomstre, selvom den først plejer at blomstre i midten af marts. Da kirsebærkornel vokser i et stort geografisk område, kan man både se den i Geografisk Haves Sydvestasien-område tæt ved indgangen og i Syvdalens Europa-område.


Af Niels Melballe
23. februar 2020 | Haveblog

FacebookTwitterLinkedInEmail

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.