Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Slåen – skønne blomster, spidse torne og bitre bær

Slåen – skønne blomster, spidse torne og bitre bær

Hvis man laver kryddersnaps, kender man slåenbusken. Dens frugt er en lille blå blomme, som er ualmindelig bitter, hvis man spiser den rå. Det er som om, at munden bliver drænet for spyt og hele ens ansigt trækker sig sammen når man bider i den. Det bør alle prøve,
men bærrene er nu bedst til at lave gelé, marmelade eller saftevand og snaps af. I Geografisk Haves Café Lykkefund, kan man finde havens egen slåensnaps.

Det karakteristiske slåenbær kan plukkes fra september og frem, men buskens blomster skal ses i det tidlige forår. De er utroligt smukke, med 5 hvide kronblade og lange støvdragere i midten, der er fyldt med gul pollen. Blomsterne sidder meget tæt, og fordi de blomstrer før busken sætter blade, kan de ligne fine hvide mure i landskabet. Slåenbusken bliver cirka 3 meter høj og vokser vildt i naturen, som et tæt og uigennemtrængeligt krat.

Vi mennesker bruger ofte slåen som kraftige hække, der beskytter mod vind og vejr. Et slåenkrat er svært at bryde igennem, da det er tæt og har kraftige grene fyldt med torne.
Man kan godt stamme en slåenbusk op i sin have, så den får en mere træagtig vækst og tykkere stamme. Så minder den om et lille træ. Sådan en opstammet slåen kan blive utrolig flot, og bruges derfor i mange haver.

God for forårets første bier

Som med så mange andre planter der hører hjemme i den danske natur, er slåen rigtigt god for mange dyr. De større dyr holder sig væk pga. tornene, men da den blomstrer tidligt og indeholder meget pollen, er den vigtig for forårets første bier, sommerfugle og andre insekter. Derudover er et tæt slåenkrat om sommeren naturligvis også en perfekt beskyttelse for de små fugles reder. Og om vinteren kan fuglene mæske sig i slåens bær, mens haren kan gnave i barken.

Som sagt skal blomsternes nydes nu, men vær opmærksom – slåen har nemlig en kort blomstringssæson på omkring 2 uger. I Geografisk Have har vi en slåenbusk, der er kommet af sig selv. Vil du se den blomstre, skal du gå ned mellem Rosariet og Sydamerika og se i retning af Dalby Møllebæk. Dér står slåenbusken på hjørnet, ved en stor blågran i Nordamerika-området.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.