Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Skud ud til muldvarpen

Skud ud til muldvarpen

I flere årtier har haveejere udkæmpet drabelige slag mod muldvarpene og deres muldvarpeskud.

For muldvarpeskuddene, som med sikkerhed dukker op, når der er en muldvarp i haven, kan i høj grad ødelægge de lige linjer i græsplænen. Der findes forskellige husmandsråd om, hvordan man kan holde muldvarpe væk fra sin have. For eksempel at man installerer muldvarpskræmmere, der udsender høje lyde i gangene, eller at man putter rådne fisk ned til dem.

Men ingen af disse råd virker, og dét af flere grunde. Muldvarpe er meget territoriale og mødes kun for at parre sig. Ellers lever muldvarpen alene på sit eget territorie. Og kommer der en anden muldvarp forbi, opstår der en god gammeldags slåskamp, som først ender hvis en af dem enten stikker af eller dør i kamp. Derfor er det for risikabelt for en muldvarp at flytte til et nyt sted, når den først har etableret sit territorie. Så selvom der er en skræmmelyd, vænner muldvarpen sig til larmen. Rådne fisk generer rigtigt nok muldvarpen, men det er ikke noget problem for den at lukke en stinkende gang af – muldvarpen graver bare en ny.

Hvordan slipper man af med mulvarpeskud?

Bruger man en saks til at fange en muldvarp, slipper man af med dén – men man får et nyt problem: muldvarpens territorie vil straks blive overtaget af en ny muldvarp, som så vil grave nye gange. I en almindelig villa-have har man som regel én, højst to muldvarpe boende. Det bedste man kan gøre, er blot at lade dem være. Mellem vinter og forår, laver muldvarpen de fleste muldvarpeskud. Jorden fra skuddene kan man med fordel sprede nænsomt ud i græsset, uden at ødelægge muldvarpens gange. Og til sommer kan havens underjordiske beboer blive en hjælp, i stedet for en fjende. Din muldvarp vil nemlig holde andre muldvarpe på lang afstand og spise både snegle og insekter. Så hvorfor ikke få fred i haven, ved at indgå et samarbejde med din muldvarp?

På trods af Geografisk Haves størrelse, har vi ikke mange muldvarpe i haven. Under Syvdalens træer og på Djævlekløftens skrænt findes de, men her generer de ikke nogen. Skulle der dog komme muldvarpeskud i vores store græsplæne, kan det blive et problem – og så må vi ud med spaden og sprede jorden ud over plænen.

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.