Skønne efterårsbuske med blomst

Efteråret er på vej. Forårets og sommerens store forventninger efter at se, hvordan alting arter sig, er nu blevet afløst af tanker om næste års haveglæder. Der er sikkert mange ting, der ikke blev helt, som man forestillede sig. Andre ting blev bedre, end man turde håbe. Men inden vi går helt i hi, er der stadig mange smukke blomster at se på i Geografisk Have, som har mange spændende buske, der også blomstrer her i efteråret.

Havefuchsia, Himlens syv sønner og syrisk rose er et par af dem. De glimre i øjeblikket med deres blomstring mellem alt det skønne efterårsløv. I Geografisk Have kan du lige nu opleve et sandt mekka af blomstrende fuchsia i Sydamerika, hvor der er plantet tre forskellige sorter. Planten er i øvrigt en fuldstændigt vinterhårdfør plante. De skal blot klippes ned midt på foråret, når man kan se, at de begynder at skyde igen fra bunden af grenene.

Himlens syv sønner

Himlens syv sønner er en af de mindre kendte haveplanter i Danmark endnu. Den er blevet indført som haveplante så sent som i 1980’erne. Derfor er den ikke i mange haver. Det er en stor skam, for den er en af de smukkeste buske, som vi har på denne årstid. Med sin elegante vækst og smukke løv er den en fornøjelse året rundt. Lige nu er den ved at springe ud med sine små snehvide blomster. Den kommer fra Kina og her kan man finde den i Geografisk Have.

Den syriske rose, kommer på trods af navnet, også fra Kina. Den kan være lidt sart i det dansk klima, men i de fleste tilfælde klarer den sig fint. Man skal have tålmodighed med syrisk rose om foråret, for den skyder meget sent og mangen levende syriske roser er blevet hevet op af skuffede haveejere, der troede at deres plante ikke havde klaret vinteren. Men de skal nok komme, og de er værd at vente på med deres tropiske udseende, som nok kommer af at de er nært beslægtet med Hawaiiblomsten.

God fornøjelse med en rask tur ud i vind og vejr og nyd det hele.


Af Niels Melballe
10. december 2018 | Haveblog

FacebookTwitterLinkedInEmail