Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

De skønne bregner

De skønne bregner

Lige nu begynder mange bregner at folde deres blade ud, og måske er det på netop dette tidspunkt af året, de er allersmukkest. Især er mangeløv og strudsevinge smukke, lige når de ’ruller sig ud’ og næsten ligner et kunstværk.

Sporeformering

Der findes rigtig mange bregner, og de findes både i den danske natur og i resten af verden. Bregner er sporeplanter. Det betyder at de formerer sig med sporer og ikke med frø. Det er også derfor man ikke ser blomster på bregner. Deres sporehuse, som indeholder sporerne, sidder næsten altid på undersiden af bladene. Det er en effektiv og højt udviklet måde at formere sig på, og derfor kan bregner næsten blive helt invasive, hvis de trives – det gælder for eksempel ørnebregne.

Stort udbredelsesområde

I Geografisk Have har vi især mange af den almindelige mangeløv, som er en vidt udbredt bregne, der er hjemmehørende lige fra Danmark og helt over til Kina. Det er ikke så tit man ser, at en enkelt planteart har så stort et udbredelsesområde. Det vidner om den store tilpasningsevne og effektive formeringsteknik. Der findes mange forskellige mangeløvbregner, men de ligner hinanden meget.

Fugt og skygge

De fleste bregner foretrækker fugt og skygge, og derfor finder man dem mest i skove og ved vand. I Danmark har vi været gode til at dræne og udnytte den jord, som ellers rigtig mange steder i Danmark ville være sumpet eller fugtig. Derfor er flere bregnearter i Danmark også i stor risiko for at uddø i den danske natur. Det gælder både skjoldbregne og kongebregne, som der kun er ganske få af tilbage i den danske natur.

Men som udgangspunkt er bregner nemme at dyrke i haven. Der er mange forskellige slags, der er gode til skyggebede, hvor mange andre ting ikke vil trives. De skønne bregner kan også være med til at skabe et frodigt udtryk om sommeren. De fleste bregner visner ned om efteråret og forsvinder indtil foråret, hvor de på ny folder deres blade ud.