Rødel – træet der elsker fugt og ikke får efterårsfarver
I det regnfulde og fugtige vejr er der ét dansk træ, der klarer sig særlig godt. Det er Rødel (Alnus glutinosa). Rødel er nemlig det eneste danske træ, der kan stå med rødderne i vand over meget lange perioder. Derfor finder man det langs vandløb, på fugtige steder og i moser.
Hele vejen langs Kolding å kan man derfor opleve træet stå på kanten. For nogle af de områder der i disse dage flyder med vand, er dårlige levesteder for stort set alle andre træer. De drukner. Træers rødder har nemlig brug for ilt. Men Rødel har den egenskab, at når dens rødder bliver dækket af vand, så dannes der nye rødder på stammen over vandet. Disse nye rødder sørger for at der kommer ilt til rødderne, der er under vandet og dermed ind i resten af træet.
Rødel kan også sagtens gro steder, hvor der er tørt. Så man kan fint plante træet i en have. I naturen er det dog ikke særligt konkurrence dygtigt på tørre steder. Her vil andre arter ofte udkonkurrere Rødel.
Grønne blade i efteråret
Rødel har også en anden bemærkelsesværdig egenskab, som man lægger mærke til i efteråret. Træets blade bliver nemlig hverken gule eller røde inden de falder af. Bladene forbliver grønne, indtil de ligger på jorden. Det skyldes at Rødel ikke har brug for at trække næringsstofferne fra bladet ind i sig, når det bliver vinter.
Igen er det i rødderne hemmeligheden skal findes. Rødel har ofte nogle store knolde ved rødderne, rod-knolde. Inde i rodknoldene lever nogle bakterier, som kan binde kvælstof fra luften og give det til træet. Til gengæld producerer Rødel sukkerstoffer til bakterierne, som de lever af. Det betyder også, at der er rigtigt meget næring i Rødels blade. Så de er rigtigt gode at bruge som gødning i sin have, hvis de alligevel skal rives sammen.
En tredje ting som er sjovt ved Rødel er, at rigtigt mange småfugle lever af Rødels små frø, som gemmer sig i de små kogler. Grønsisken og Gråsisken er to vidunderlige fugle, hvis livret nærmest er rødelle frø. Så hvis du har plads til en nyt træ i din have, så kunne du jo overvej at plante en Rødel. Helst det sted hvor haven alligevel bliver oversvømmet om vinteren. I Geografisk Have har gæsterne primært fornøjelse af de Rødel, der vokser i Dalby Møllebæk udenfor havelågen og dermed hjælper med at være fødekilde til det rige fugleliv i haven.
[sc name=”blogauthor”]