Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Pileurt – planten der smadrer beton!

Pileurt – planten der smadrer beton!

Nogle af de mest problematiske planter i Danmark, er ”de store pileurter”. I daglig tale kaldes de ofte ’japansk pileurt’ alle sammen. Det skyldes at japansk pileurt er den mest udbredte af dem. Men japansk pileurt er kun navnet på den ene af de tre arter af problematiske pileurter, som vi har i landet.
Den anden art hedder ’kæmpe-pileurt’ og den tredje hedder ’hybrid-pileurt’. Hybrid pileurt er som navnet antyder, en hybrid mellem japansk -og kæmpe pileurt.
Om det er den ene eller den anden art er ligegyldigt, i forhold til hvor problematiske arterne er. Der er tale om tre invasive plantearter, der bør bekæmpes og udryddes i Danmark.

Oprindeligt kommer både japansk -og kæmpe pileurten fra Japan, Kina, Korea og Taiwan. De er begge indført som prydplanter til haver, for mere en 100 år siden. Første gang man fandt japansk pileurt, forvildet i den danske natur, var i 1844. Kæmpe-pileurt dukkede op i naturen i 1950.

Altdominerende plante

Grunden til, at planterne er uønskede er, at de bliver altdominerende der hvor den vokser. Pileurterne bliver 3 – 5 meter høje og skygger for alt andet under sig. Derudover kan deres rødder vokse gennem beton og asfalt, og dermed ødelægge fundamenter, rørledninger og veje! Dertil kommer, at de er utroligt svære at udrydde. Deres rødder gror ned til 2 meters dybde. En lille stængel vokser nemt videre fra hvor den bliver smidt, hvilket er grunden til at pileurterne er blevet spredt vidt fra haveaffald. Fra d. 1. januar 2020 blev det derfor forbudt at smide japansk pileurt ud med haveaffaldet. Plantedele skal i stedet køres til forbrænding på genbrugsstationerne.

Kolding kommune har netop opdateret deres hjemmeside, med en vejledning for hvordan man skal omgås de store pileurter: https://www.kolding.dk/borger/miljo-natur-og-klima/dyr-og-planter/store-pileurter. Man kan også downloade appen ’Giv et praj’, hvor man, hvis man kender til bestande af de store pileurter, kan indtaste det, og på den måde hjælpe kommunen med at få overblik over hvor de vokser.

I Geografisk Have bøvler vi også med de store pileurter. I bambuslunden har vi en bestand af japanske pileurter der vokser vildt og nægter at dø. Vi graver dem op når vi får øje på dem, men det er en langsommelig kamp, som vi kun kan håbe på at vinde.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.