Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Pil på mange måder

Pil på mange måder

Pil er et meget almindeligt træ. På verdensplan findes omkring 400 forskellige arter. I Danmark findes der omkring 8 forskellige vilde, oprindelige arter, plus en del arter der er indførte. Derudover findes der mange krydsninger af pil, for de forskellige arter kan nemlig krydse sig med hinanden. Derfor kan det tit være svært at artsbestemme pilebuske.

De fleste af os kender sikkert godt pil – specielt pga. dens ”gæslinger”. Dens let genkendelige blomster kommer i det tidlige forår, og har fået sit navn, fordi de ligner små, dunede fugleunger. Pil er populært at plante i både haver, på legepladser og i krukker. Man kan se den blive store træer, tætte buske, og fine opstammede ”minitræer” i krukker – der er mange muligheder. På planteskolerne kan man finde mange forskellige arter. Her i Geografisk Have kan man, i Japan-området, se forskellige slags. De er plantet i et bed, der er relativt vådt, da de kan vokse med ”fødderne i vand”.

Vigtig nektarkilde

I den danske natur, er en af de mest almindelige sort ”Seljepil” (Salix Creprea). Det er et træ som kan blive 5-6 m. højt og som ofte bruges i levende hegn. Seljepil og andre pil kan skæres helt ned, netop nu i januar/februar, for så vil der straks skyde en masse nye grene op, som bliver til et tæt buskads. I naturen er Seljepil et vigtigt træ. Da den blomstrer tidligt, er den en meget vigtig nektarkilde for de bier og fluer, som også vågner i det tidlige forår, hvor der ikke er meget andet der blomstrer. Der findes også flere sommerfugle, der bruger pil som deres værtsplante – altså til at lægge æg på, så larverne kan æde bladene. Både Sørgekåbe (Nymphalis antiopa) og Iris (Apatura iris) bruger pil som værtsplante for sine larver.

Vi mennesker har brugt pil siden oldtiden. Man kender til pileflettede åleruser, som stammer helt tilbage fra jernalderen. I dag er pileflet også blevet en hobby.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.