Parat, start, PLANT!

I går kom der en gæst og spurgte mig, om man stadigvæk kunne nå at plante noget i haven inden vinter? Svaret er et rungende ja! Faktisk er vi kun lige begyndt på det, der i gartnerfaget også kaldes plantesæsonen. Planter skal nemlig allerhelst plantes i efteråret. Om efteråret vil de fleste planter nemlig sætte flere rødder end blade. Det er lige præcis dét, man gerne vil have en plante til, når man planter den!

I Geografisk Have kommer vi, hen over de næste par måneder, til at plante i omegnen af 200 til 300 stauder. I en have som Geografisk Have er bunddækkende planter et evigt tema. Både fordi jorden har bedst af at være dækket med planter, men også fordi det holder ukrudt væk.

Bunddækkende planter

Bunddækkende planter er et vidt begreb. Faktisk er de fleste planter jo mere eller mindre bunddækkende, på et større eller mindre areal. Men hvis man besøger et Havecenter kan man se, at det er de planter, der dækker de største arealer, som er i højeste kurs i dag. Faktisk har de fleste planteskoler lavet en lille afdeling med effektive planter til formålet, som de netop kalder ’Bunddække’. Men selv synes jeg nu godt man kan lade kreativiteten råde lidt. Det behøver ikke altid at være krybende Efue eller Vinca. Der findes mange gode bud, som også kan blandes, fordi de ikke er så aggressive, for det er eksempelvis Efeu. Den holder ukrudt effektivt væk, men hvis man ikke passer på, så vokser den over det hele.

Hvis man er lidt mere til farver og fest, så er der masser af gode bud. Blot skal man huske at tænke over om planterne skal stå i sol eller skygge, og om det er et vådt eller tørt sted. Så kan begynde at vælge mellem alle de gode planter såsom Storkenæb, Hosta, Blyrod, vinterglans, lyng eller noget helt andet. Men vær ikke i tvivl om at den bedste tid at plante på, er efteråret. Man kan roligt plante til hen på den anden side af efterårsferien.

God fornøjelse!


Af Niels Melballe
10. december 2018 | Haveblog

FacebookTwitterLinkedInEmail