Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Pæonerne der forsvandt (og blev fundet igen)

Pæonerne der forsvandt (og blev fundet igen)

Som det er bekendt for nogle af vores læsere, efterlyste Geografisk Have i foråret nogle pæonsorter. Vi ville gerne genfinde nogle af de pæoner, som havens grundlægger Aksel Olsen fremavlede. Aksel Olsen lavede nemlig, foruden mange træer, også mange stauder. Han lavede blandt andet en hel del pæoner – en staude der er lige så populær i dag, som den var i 30’erne og 40’erne.

Men stauder er ofte ikke ligeså hårdføre som træer og buske. Ganske vist kan en pæon leve i mange år, men den er mere sårbar for tørke, oversvømmelse eller konkurrence fra andre planter. Derfor er mange af de stauder som Aksel Olsen lavede, med tiden gået til. Det skyldes nok også, at mange gamle sorter i dag hurtigere går i glemmebogen, fordi der hele tiden kommer mange nye sorter til.

Snehvide og Nøkkerose fundet i Nordjylland

Men tilbage til vores lille efterlysning! Efterforskningen gav nemlig resultat og fra næste år kan man igen se nogle af Aksel Olsens pæoner i Geografisk Have i Kina-området, hvor de hører hjemme. Sorterne ’Snehvide’ og ’Nøkkerose’ blev nemlig fundet i en have i Nordjylland og heldigvis var ejeren villig til at dele sine planter med os.

Pæoner kan godt være nogle lidt sarte væsner, især hvis man begynder at flytte på dem. De vil helst bare blive stående hvor de står. Derfor kan der godt gå nogle år, fra man flytter dem, til de begynder at se godt ud igen. Det kan generelt være svært for os haveglade folk at have tålmodighed nok, men det er et vilkår og en ting vi med vores planter får øvelse i hele tiden.

Så selvom det nogle gange tager lidt tid at nå frem til resultatet, så kan pæonerne som regel få lov at stå til glæde år efter år. Således håber vi også at ’Nøkkerose’, Snehvide’ og alle de andre af Aksel Olsens sorter, må få lov at blive beundret mange år endnu. Udover Aksle Olsens sorter, kan man se nogle af Geografisk Haves udenlandske sorter, såsom ’Sarah Bernhardt’ og ’ Duchesse de Nemours’ i havens Manchuriet-område.

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.