Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Muldvarpen – den underjordiske havebeboer

Muldvarpen – den underjordiske havebeboer

Vi kender den alle sammen – muldvarpen. Som barn syntes man, at den var et magisk dyr, med dens lille, sorte, utroligt bløde og torpedoformede krop; aflange og nøgne snude; dens store, skovlformede hænder og bittesmå bagben.

Vores underjordiske pattedyr bor i enhver have, hvor der er god jord og masser af regnorme. Og hvilket barn har ikke set sin bedstefar hvine af fryd, når han havde fanget en muldvarp i sin muldvarpesaks? – måske er det faktisk kun voksne mennesker, der husker denne bedstefar-scene. For der er en tendens til, at flere og flere haveejere, lader muldvarpesaksene ligge, og lader muldvarpene leve deres forunderlige liv under jorden.

Der findes næppe noget pattedyr, der er mere specialiseret til livet under jorden, end muldvarpen. Dens forpoter, som ligner store skovle, er skabt til at grave og skubbe med jord.

Langt de fleste børn ved, at en muldvarp er blind. Det er dog ikke helt rigtigt, for den har øjne. De har kun brug for at kunne se forskel på lys og mørk, altså nat og dag. Primært fanger muldvarpen regnorme i sine gange under jorden. Men om natten kravler den også op på overfladen for at fange snegle, regnorme og insekter.

Et liv under jorden

Muldvarpen har specialiseret sig til livet under jorden, måske fordi det er den smarteste måde at gemme sig for rovdyr på. Under jorden er der nemlig ikke mange, der kan finde den. Men når den kommer op om natten er den allermest sårbar, for her bliver den et lækkert bytte, for eksempelvis ugler eller ræve. De to mindste rovdyr i mårfamilien, brud og lækat, kan dog godt fange en muldvarp i dens gange. Men stadigvæk er det en rigtigt god beskyttelse mod rovdyr at opholde sig i underjordiske gange.

Muldvarpen æder udelukkende kød, så man skal ikke være bange for, at den æder havens planter. Den skal æde mere end 50% af sin vægt, hver eneste dag. Så mange af havens snegle og larver forsvinder, helt uden at man opdager det, hvis der bor en sulten muldvarp i haven.

Men hvad gør man så, med de irriterende muldvarpeskud i haven, hvis man ikke skal fange muldvarpen med sakse? Det kan du læse om i næste uges klumme.

 

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.