Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

”Moskuskatost” – i vild natur og haver

”Moskuskatost” – i vild natur og haver

Moskuskatost (Malva moschata) er en yndig staude som lige nu blomstrer i både den vilde natur og i haverne. Det er en fin staude at anbringe i sine bede, fordi den er hårdfør og blomstrer længe. Moskuskatost er ret almindelig i hele landet – især på tør nærringsfattig jord. Den kommer oprindeligt fra Kaukasus og Sydeuropa, men har forvildet sig til naturen i norden. Moskuskatost er en god plante for insekter og faktisk kan den også spises af mennesker.

Moskuskatost har som regel lyserøde blomster, men der findes også en hvid variant (Malva moschata ssp. alba). De kan snildt finde på at så sig selv hvis de trives. Og hvis man vil være sikker på at beholde moskuskatost i sin have, kan det være en god idé at lade nogle af de selvsåede planter stå. For selvom planten faktisk er en staude, så opfører den sig nogle gange som en to-årig plante. Nogle sæsoner blomstrer de så voldsomt, at de faktisk slår sig selv ihjel. I dét tilfælde kan det være smart også at have friske frø, så man kan så nogle nye planter.

Plant katost og gør noget godt for bierne

Katost blomstrer generelt først året efter at de bliver sået, så man må væbne sig med lidt tålmodighed. Ellers kan man hos planteskolerne købe planter, der allerede er et år gamle, og derfor kan blomstre samme år man planter dem. Hvis man planter katost i sin have, gør man både noget godt for biernes og de vilde danske blomsters overlevelse. 

Hvis der skulle sidde nogen og synes, at moskuskatost ligner mamelukærme eller stokrose meget, så er det ikke helt forkert. De er nemlig alle medlemmer af den samme familie, katost-familien, som består af mange slægter og arter. Faktisk er katost også i familie med så eksotisk en plante som Hawaiiblomsten. Og nu vil du sikkert gerne vide, hvorfor planten hedder ”katost”? Kat-delen af ordet er vanskelig at forklare, men ”ost” henviser til frugterne på plantens frøstand, som kan minde om små runde oste.  

Hvis du vil se den hvide moskuskatost, kan du holde øje med blomster i de tørre grøftekanter, eller besøge Naturhaven i Geografisk Have, hvor den blomstrer nu.

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.