Liv i surbundsbedet
Det lune vejr har vakt mange af haveplanterne til live. Især er der begyndt at komme liv i surbundsbedet. Mange rhododendron, pieris og vårlyng er begyndt at blomstre. Blandt rhododendron er arter som fargesii og oreodoxa nu sprunget ud. De er ikke de mest almindelige arter at finde i en planteskole, hvilket måske skyldes at de høre til gruppen af store rhododendron som gerne vil have plads. Vårlyngen også står og blomstre, og hvis man lægger mærke til vil man kunne se hvordan bierne næsten slås om at komme til i de nektarrige blomster.
At mange surbundsplanter blomstre så tidligt, skyldes, at mange af dem er bjergplanter, der er vant til en kort, men intens sommer, hvor det gælder om ikke at spilde tiden.
Pieris – en mere ukendt surbundsplante
Som jeg også nævnte, er en af de andre planter, der også er begyndt at blomstre, pieris. For mange er pieris måske nok en af de lidt mere ukendt surbundsplanter. Det er en surbundsplante, som kommer fra Japan, og den begynder at blomstre ret tidligt på foråret. Men egentligt plantes den mest for sit løv. Knopperne står klar allerede fra om efteråret. De har næsten samme farve som blomsterne, derfor opdager man måske næsten ikke at planten rent faktisk står i fuldt flor. Men går man tættere på planten, kan man tydeligt se og nyde de smukke klokkeformede blomster, der faktisk også dufter en lille smule. Men Pierisbuskens virkelige attraktion kommer måske i virkeligheden først lidt senere, når de skyder med nye blade, som i mange sorters tilfælde er næsten ildrøde. Pieris er en langsomt voksende busk, der kan blive op imod de 3 meter alt efter sorten. Den passer fint ind i surbundsbedet sammen med rhododendron.
I Geografisk Have kan du for øjeblikket se, både de omtalte rhododendron, men også Pieris. De Pieris vi har i Geografisk Have er omkring 50 år gamle og er derfor omtrent så store som Pieris kan blive herhjemme. Men det har taget dem mange år at blive så store. Men de de nemme og sunde planter der kan være med til at skabe lidt variation imellem alle rhododendronerne.
[sc name=”blogauthor”]