Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Liv i haven med døde træer

Liv i haven med døde træer

I Danmark har vi i mange år fjernet døde og hule træer fra landskabet. Specielt i vores produktionsskove, parker og i vores haver. En rapport fra Københavns Universitet, som blev udgivet i november 2019, viser at mængden af dødt ved i skovene, er på sit laveste nogensinde. Fra 2014 til 2018 var der sket en nedgang af dødt ved i skovene fra 5,4 m3 pr. hektar til 3,4 m3 pr. hektar. Det er et problem for biodiversiteten og de mange pattedyr, svampe, fugle og insekter, der knytter sig til døde træer.

 

Vigtigheden af døde træer

Men det er som om, at tiden er ved at vende til fordel for de døde træer. Vores natursyn ændrer sig langsomt, og tit starter det i haverne. Flere mennesker bliver nemlig bevidste om vigtigheden af døde træer. En Gallup-undersøgelse fra 2017 viste, at 6 ud af 10 danskere faktisk gerne vil lade dødt ved ligge i sin have. Folk er i stigende grad interesserede i robust natur i Danmark, og det indebærer også døde træer. For blot at nævne et udpluk af de dyr, der er afhængige af hule træer, kommer her i flæng: Skovmår, husmår, natugle, flagermus, egern, alle slags spætter, alle hulrugende fugle (eks. mejser). Der er altså stor konkurrence, dyrene imellem, om de få hule træer der findes.

I Geografisk Have har vi ladet et stort poppeltræ ligge, da det væltede i Syvdalen for flere år siden. Nu udgør det fødegrundlag for forskellige biller og svampe. Derudover har vi mange andre gamle træer, der er fyldt med spættehuller. Vi har også grantræer hvor toppen er knækket af og mindre stubbe til at stå rundt omkring i haven. I de kommende år, vil vi lade den slags stå, for at imødekomme en større biodiversitet. I vores temahave ’Naturhaven’ kan man få inspiration til at bruge træstammer i et flot bed med ribs og solbærbuske.

Hvis du tænker på at fælde et træ i din have, kan du jo overveje at lade det stå dødt, eller blot at skære toppen af og lade stammen stå? Hvem ved – måske vil netop dette, give dig gode haveoplevelser med spætten som gæst de efterfølgende år.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.