Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Lav – samspillet mellem svamp og alge

Lav – samspillet mellem svamp og alge

Tør man næsten give sig i kast med at skrive en klumme om lav – den komplicerede livsform som er en blanding af en svamp og en alge? Der findes rigtig mange forskellige slags laver og det kan være meget svært at artsbestemme dem. Omkring 960 arter af lav findes i Danmark. Bare på en tur i Geografisk Have, hvor man kigger efter lav, kan man hurtigt finde 10 forskellige slags!

Symbiose

Lav er en svamp. De fleste laver er klassificerede inden for en gruppe af svampe, der hedder ”sæksvampe”. Men lav er ikke alene en svamp. For laver, lever i symbiose (samarbejde) med en grønalge. Det betyder, at når svampen sender en svampespore ud på rejse med vinden, så skal svampesporen lande et sted hvor der i forvejen er en egnet grønalge. De to livsformer smelter herefter sammen i en smuk symbiose, og bliver til lav. Den symbiose gør at lav kan gro på de mest ufremkommelige steder og på underlag som intet andet kan gro på. Eksempelvis sten.

Lavs levesteder

Algen bruger solens lys til at lave fotosyntese. Derved skaber den sukkerstoffer som svampen spiser. Svampen vokser til gengæld ud og laver et løv, som danner en beskyttelse til algen. Det er de former og farver vi ser når vi kigger på lavet. Laver har ingen rødder. De optager udelukkende nærring og vand gennem luften. Og da lav ikke kan filtrere de stoffer fra, der er i luften, optager lav dem. Derfor er lav meget påvirkelig af det miljø den gror i og kan faktisk fortælle os noget om hvordan luften er i området. Hvis en lav eksempelvis gror på et nåletræ, i en nåleskov, vil den gro i et surt miljø og dermed være en art af lav der trives i det sure miljø. Men hvis nåletræet vokser ved siden af en gylletank, vil der gro andre lavarter på træet, som trives i et miljø med højt kvælstofindhold.

Lav ses bedst om vinteren

Laver er flerårige, derfor kan de ses hele året. Men her i vinterhalvåret er de mere synlige end normalt. Når du går en tur i Geografisk Have, så prøv at zoom ind på de mange mærkelige og flotte former for lav, der vokser på havens træer, sten og Grotterne hvor de i øvrigt ikke gør nogen skade.

 

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.