Græsser Gyldner Og Gemmer

Er græs ikke noget, der skal slås hver uge med en larmende plæneklipper? Er græs ikke noget i naturen, som køerne æder? Er græs ikke noget danske landmænd dyrker til frø og eksporterer til hele verden?

Jo, jo og jo – helt rigtigt, men græsser er også noget helt andet. Græsser kan bruges i haven som en anden staude og det vil du ikke fortryde. De kan nemlig noget, som de færreste andre stauder kan. De kan med deres højde og graciøse udseende skabe luft mellem måske meget farverige stauder. De kan give rum, perspektiv og dybde i haven. De fleste skifter stille og roligt farve her hen over efteråret og kommer til at stå som gyldne ”guldaks”, som giver en helt særlig lethed og ynde. En måske overset kvalitet ved græsserne er også den lyd de tilfører haven, når vinden blæser i dem. Luk øjnene og nyd det – ren forkælelse for hørelsen.

Med deres til tider meget store størrelse kan de bruges til at ”gemme” noget, som bare ikke lige passer ind som baggrund for resten af det bed, som man har særlige planer med.

Deres frøstandere kan være utrolig dekorative og gøre enhver buket fra haven til noget, der ligner ”en million”.

Græsser er ret nemme at passe. Der skal ikke tænkes i gødning eller andre hjælpemidler. Når først de er etableret kræver de ikke meget pasning ud over, at de skal skæres ned enten om efteråret eller eventuelt først om foråret. Hvad der er det rigtige afgøres af flere ting. Hvis de har hul stængel, skal de først skæres ned til foråret, for ellers vil stænglen rådne i løbet af vinteren.

Mange af dem har skønne standere, som kan pryde din vinterhave. Skal haven være ”trimmet” til vinteren skærer du dem ned. Det kan også have sine fordele at udsætte arbejdet til foråret. Så står græstuerne med standerne og pynter i bedet. De hjælper med at holde på varme og fugtighed i jorden og giver læ til de forårsplanter, som måske skyder op i nærheden.

I Geografisk Have kan du lige nu nyde græsser 3 steder i haven. I idéhaverne findes de i både Blomsterhaven og Staudehaven. Desuden kan du se mange, blandt andet den populære Lampepudsergræs med de fineste rævehaler i Anti-stress haven ved siden af den stol i beton, som du kan tage et godt frikvarter i, mens du lukker øjnene og nyder vindens susen i græsserne og trætoppene.