Klargøring af haven til vinteren

Så blev det november og tid med nattefrost. Det er ved at være tid til at tage sig af sine dahlia og begonia knolde. Man kan grave dem op, eller man kan tage chancen og lade dem ligge i jorden og se om de kommer igen til næste år. Hvis man klipper dem ned og dækker jorden til med et lag blade og gran vinteren over, så skulle der være en god chance for, at de overlever. Men det kræver, at vi får en nogenlunde mild vinter, som vi har haft de seneste par år. Men det er også vigtigt, at jorden de står i er nogenlunde veldrænet, for hvis det er for vådt, rådner knoldene.

Sidste udkald for at lægge løg

Hvis man vil lægge løg til næste års blomsterflor i haven, så er det også ved at være absolut sidste udkald, især for de tidligt blomstrende løg som krokus, erantis og vintergæk.

Rens og reducer dine stauder

Det er en god ide at passe sine stauder, ved en gang med et par års mellemrum, at dele, rense og evt. reducere dem, hvis de er begyndt at fylde for meget. Nogle stauder gror og vokser meget, mens andre kun vokser en lille smule. Til sidst bliver det de hurtigt-voksende, der kommer til at dominere og lige pludselig har de helt udryddet deres naboer. Selvom man ikke har særligt grønne fingre, skal man ikke være bange for at gøre det. I de fleste tilfælde vil planterne kvittere for indsatsen, og man vil få et flottere bed. Måden at forny en staude på, er at tage klumpen op og dele den i nogenlunde lige store dele og så plante delene igen med ca. 15 centimeters afstand. På billedet kan man se et hjørne af et staudebed i Geografisk Have, hvor vi har delt nogle gamle stauder og græsser.

Samtidig kan man så få luget bedet en sidste gang i dette år. Hvis det bliver en mild vinter, så skal vi sikkert allerede i gang med at luge igen i starten af marts, men det vil trods alt være mere overkommeligt, hvis vi har taget det der er nu.

I Geografisk Have har vi blandt andet i havens krydderurtehave haft fokus på at gøre parat til vinteren. Her har vi også enkelte planter, som vi har flyttet indenfor i Væksthuset, så de kan være friske og parate til næste sæson.


Af Maja Skov Hymøller
4. november 2019 | Haveblog

FacebookTwitterLinkedInEmail