Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

KINESISK VINGEVALNØD

Pterocarya stenoptera /// er af valnøddefamilien, men fra dette træ, får du ingen valnødder. Til gengæld får du et smukt, løvfældende træ med en bred krone og store finnede blade, der lader lyset slippe igennem og skaber et smukt filigranmønster. Særlig karakteristisk er dog frøstandene, der hænger som snore fra træet. Ned langs ’snorene’ sidder frøene: små vingede frugter – heraf navnet. Botanisk refererer til frugterne: ’pteron’ er græsk for vinge, og ’karyon’ betyder nød. Frøstandene er dekorative fra sidst på sommeren, hvor de har en frisk lysegrøn farve, til langt hen mod vinteren, hvor de dog bliver brune, inden de enkelte vingede frø begynder at falde af.

Vingevalnød kan blive meget stort. Den danske rekord er træet i Botanisk Have i København, der skulle være 20 meter højt med en krone med en diameter på 28 meter – det er et flot træ!

Oprindelse/udbredelse: Vingevalnød stammer fra Central- og Østasien og er i Danmark på den nordligste grænse af sit udbredelsesområde. Det kan dog fint trives her og tåler også frostkolde vintre. Foretrækker en fugtig og næringsrig muld og placering på et læsted i sol eller halvskygge. Når først træet er kommet i groning, skyder det med god fart.

Placering: Kina  [117]

Vingevalnød2 Vingevalnød