Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Kinesisk Ligkistetræ

Kinesisk Ligkistetræ

Et af det mere spektakulære træer vi har i Geografisk Have, er vores store Kinesiske Ligkistetræ. ”Cunninghamia lanceolata” hedder det på latin. Alle vores trofaste gæster kan sikkert se træet for sig, for det er et af de første man møder, når man kommer ind i Haven, svinger mod venstre og går gennem den kinesiske afdeling. For træet er stort og bemærkelsesværdigt.

James Cunningham

Det latinske navn er givet for at ære James Cunningham, som var en skotsk læge og botaniker, der rejste til Kina to gange og indsamlede planter så tidligt som i slutningen af 1600-tallet. Han var den første botaniker der indførte betydelige mængder botanisk interessante planter fra Kina til Europa. Tilfældet ville dog, at han på sin anden rejse til Kina, døde på hjemturen i 1709, så kun hans indsamlede planter kom hjem.

Nåletræ i frost

Ligkistetræ er et nåletræ. Men nålene er store, flade og spidse på en helt anden måde en de mere almindelige nåletræer på vores breddegrader. Træet er stedsegrønt og derfor spændende at kigge på hele året rundt. Det har dog svært ved at klare det danske klima. Og i den første tid var vores ligkistetræ, i Geografisk Have, pakket ind i isoleringsmåtter om vinteren. For det er især unge træer, der kan ikke kan klare frost. Af samme grund er det meget få steder, at man kan opleve træet i Danmark. Og endnu mere sjældent ses det i den størrelsesorden, som vores er. Geografisk Haves ligkistetræ har nu nået en højde på ca. 15 meter, hvor det godt kan klare sig i de danske frostgrader.   

Bruges til alt

I Kina har træet stor betydning i skovbruget. Ca. 20-30 procent af kinesisk tømmer kommer fra ligkistetræ. Det er blandt andet fordi træet er hurtigt voksende og har en meget ensartet struktur i veddet. Veddet bruges i alle former for tømmer; barken bruges til papir og tekstiler; og fra grenene udvindes en olie der bruges i parfumeindustrien. Ligkistetræ bliver brugt til alt.

Træ til kisten

Det danske navn ’Kinesisk Ligkistetræ’, kommer fra en gammel kinesisk tradition, hvor man plantede et ligkistetræ, til et nyfødt barn. Når barnet så havde levet et langt og lykkeligt liv, ville træet også være gammelt. Og på den måde havde man træ nok til sin egen kiste.

Se flere billeder på Facebook

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her