Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Kattehale

Kattehale // 1/3 oprindeligt hjemmehørende ”sommerfugleplanter”

Der findes tre kendte og smukke stauder til haven, som alle oprindeligt kommer fra og findes i den danske natur. Der er tale om ”Kattehale”, ”Sankthansurt” og ”Hjortetrøst”. De tre smukke planter blomstrer alle mellem juli og august, og kan købes ved planteskolerne i Danmark. De er alle meget eftertragtede af sommerfugle, så på flere måder tilfører de haven noget smukt.

Planter der oprindeligt kommer fra Danmark og ikke er indført, er gode for biodiversiteten herhjemme. Det er fordi der evolutionært er knyttet mange insekter til netop de planter, der altid har groet her. Både ”Kattehale”, ”Sankthansurt” og ”Hjortetrøst” fortjener sin egen klumme. Denne klumme handler ”kattehale”.

“Sump-stauden” og “Planten med musik” 

Kattehale (Lythrum salicaria) vokser oprindeligt på fugtig jord. Langs åer, vandløb og på fugtige enge findes den naturligt. Den trives dog også fortrinligt i almindelig havejord. Mange haveejere planter derfor den yndede staude ved deres havedam, eller et sted hvor der er lidt fugtigt. De fleste planteskoler præsenterer den også som en ”sump-staude”.

Kattehale tiltrækker usædvanligt mange svirrefluer, bier og sommerfugle. Af samme grund bliver den ofte også beskrevet som ”planten med musik” fordi der er så mange summende insekter i den. Hvis først planten får fat, kan den blive op til 1 meter – både i højden og bredden. Så den summende sump-staude kan komme til nærmest at ligne en busk.

Biologisk bekæmpelse

I det meste af Europa kan man finde kattehale. Den findes fra Ural i Rusland, gennem de skandinaviske lande og ned til det meste af Europa, hvor den er almindelig. Den findes også i Amerika – men her er historien helt anderledes. Kattehale er nemlig indført til Amerika, fra Europa, både som haveplante og via frø i ballastvand fra store skibe. I flere Amerikanske stater er kattehale blevet invasiv og har spredt sig massivt i moser og flodsystemer. Her bliver den dominerende og udkonkurrerer alt andet. Derfor blev der i 1992 indført to europæiske billearter til Amerika – biller som næsten udelukkende æder kattehale. På den måde bekæmper man planten biologisk, fordi man udsætter billerne i de vådområder hvor kattehale ellers er et problem.

 

I Geografisk Have kan man se kattehale i vores Antistress have. Her vokser den ved siden af et lille vandbassin – selvfølgelig.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.