Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Kapfakkel

Kapfakkel og koralrør

Kært barn har mange navne! Det gælder også Phygelius capensis der kaldes både kapfakkel og koralrør på dansk. Men faktisk er det kære barn ikke så almindeligt, som man kunne tro. I hvert fald ikke i Danmark.

Fra Sydafrika til Danmark

Kapfakkel kommer fra Sydafrika. Derfor er den ikke fuldstændig hårdfør i vores klima, og tit vil frosten i hårde vintre gøre det af med planten. Men med lidt vinterdække og mildt vintervejr kan den overleve i flere år. Den vil dog starte fra bunden hvert år ligesom en staude og bliver altså ikke til de store buske, som man ser i Sydafrika. Kapfakkel egner sig imidlertid bedre og bedre til det danske klima med mildere, våde vintre og kølige somre.

Trives i skygge

Plantens botaniske, Phygelius capensis, navn kommer af græsk og kan oversættes løst til ’flygter fra solen’. I Sydafrika, hvor den vokser vildt, finder man den nemlig altid i skyggen af andre planter og gerne i let fugtig jord.

Smukke blomster

Kapfakkel er utroligt smuk og har det eftertragtede eksotiske udseende, som mange af os synes er så fint i de danske haver. Fra naturens side er blomsterne på kapfakkel røde, men der er lavet flere hybrider som har andre farver.  De aflange let hængende blomster kan næsten sammenlignes med blomsterne på fuchsia, hvilket nok er grunden til at planten i USA også kaldes capefuchsia. Den er nu slet ikke i familie med Fuchsia.

Aksel Olsens eksperiment

Du kan se kapfakkel i Gårdhaven lige overfor Tumlehaven. Disse planter er stiklinger fra planter, der stod i Grundlæggeren Aksel Olsens private have. Desværre er sortsnavnet gået tabt. Aksel Olsen hjembragte sin første kapfakkel i 1927, og vi må formode, at den og mange flere er døde af vinterkulde i de særdeles hårde vintre, der fulgte i de år. Det er formentligt også derfor, Aksel Olsen ikke hjembragte mange planter fra denne del af verden. I vores tid med det mildere klima ville han ganske givet have hjemført og eksperimenteret med langt flere planter fra Sydafrika, som er kendt som botanikerens paradis.