Kærlig ved første blik!

Som haveejer er efteråret en travl periode og den er ikke blevet mindre travl af at efteråret har været så varmt og tørt i år. Ukrudtet vil nemlig ikke gå i dvale, men vokser ufortrødent videre. I Geografisk Have planter vi stadigvæk på livet løs. Og jorden er stadig nem at arbejde med. Men en af de ting vi normalt først planter i foråret er roser. Men i år har vi gjort en enkelt undtagelse!

I år er det nemlig lykkedes os at få fat i en helt ny rosensort, som vi simpelthen forelskede os i ved første øjekast. Det er en helt ny rose, som ikke kommer i handel før til foråret. Den hedder Friendship Forever. Den er lavet af en af Danmark meget dygtige rosenavlere Rosa Eskelund, som producerer roser i stor stil.

Rosen blev navngivet i sommers da World Federation of Rose Societies (WFRS) holdt deres store årlige kongres, som i år blev holdt i Danmark. WFRS er en international sammenslutning af rosenelskere fra hele verden. I år havde foreningen Jubilæum, og i den forbindelse lod Rosa Eskelund en af sine nye roser døbe som en jubilæumsrose ved i forbindelse med kongressen.

Vi er stolte af i Geografisk Have at kunne tilføje denne rose til vores ’buket’ i rosenhaven, hvor vi har ca. 5000 roser, og som i øvrigt i 2015 blev belønnet med WFRS’s prestigefulde pris ’Award of garden excellence’. I den forbindelse blev egedækket omkring et egetræ overfor Væksthuset etableret og i egedækket kan man på en flot plade læse om prisen.

Lad mig skynde mg at sige at man sagtens kan plante roser om efteråret. Det er faktisk det bedste. Når vi i Geografisk Have normalt først gør det i foråret, handler det lige meget om praktiske hensyn i driften, som er lidt en historie for sig når man har SÅ mange roser. Men Friendship forever kan altså nu ses i haven og tiltrækker beundrende blikke, med sin helt specielle dybe gule farve.


Af Nicoline Bjerre
10. december 2018 | Haveblog

FacebookTwitterLinkedInEmail