Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Julerose – Orakelblomst og vinterglæde

Julerose – Orakelblomst og vinterglæde

Selvom vi er i den periode af året, hvor der ikke er så meget at se på i haven, kan man alligevel godt finde noget der blomstre nu. Juleroserne er nemlig på vej op af jorden og gør deres entré lige i tid til julefesten. Den skyder op uanfægtet vejret med sine smukke hvide klokker, som vi kan gå og nyde lige indtil vintergækker og erentis kommer frem.

Bedst i halvskygge

Julerose Helleborus niger er en fin lille plante at dyrke i sin have. Den har det bedst i halvskygge og gerne i en jord, der er kalkholdig. Det er altså ikke en plante til surbundsbedet. Men som regel er almindelig dansk havejord fin til formålet. Julerose vokser naturligt i Balkan og Sydøsteuropa, hvor den vokser i bjergskovenes lysninger og under buske og krat.

Nysepulver?

Det er en plante som har været kendt længe – også i Danmark. Juleroser er giftige og indeholder stoffer som man gennem tiden har brugt til mange medicinske formål. Blandt andet brugte man dens rødder til at lave nysepulver af. I gamle dage mente man nemlig at et godt nys kunne fordrive mange dårligdomme, herunder endda visse psykiske sygdomme. Det har også givet planten dens andet danske navn, som er nyserod.

Julerose, en orakelplante

På landet skulle man øjensynligt også have brugt den som orakelplante. Man tog ved juletid 12 blomsterknopper ind i en vase og alt efter hvordan de sprang ud, kunne man tyde om vejret ville blive godt eller skidt i det nye år. Hvis der skulle sidde nogen med latinkundskab og undre sig over hvorfor planten på latin hedder noget med niger som jo oversætter sig til farven sort, så skyldes det at roden har en sort kerne.

Julerose er i øvrigt en god nektarkilde for insekter i den kolde tid. Julerose skal nemlig insektbestøves og den er god til at lokke insekter til med duft og rigelig nektar på milde dage. I Geografisk Have har julerosen været fraværende i mange år, men det råder vi nu bod på, ved at plante en gruppe i Europa området. De kan dog ses i Væksthuset frem til jul, hvor de lyser op i Egealfernes fortryllende univers for foden af minihuset af Aksel Olsens private hjem, Brændkjærhøj.

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.