Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Hjortetrøst – for sommerfugle

Hjortetrøst – for sommerfugle

De sidste to uger har vi her i klummen, sat fokus på nogle almindelige stauder, der også er hjemmehørende i den danske natur og som er virkelig gode til at tiltrække sommerfugle. Vi har kigget på ”Kattehale” og ”Sankthansurt”. I dag vil vi kigge på ”Hjortetrøst”. Hjortetrøst er som de foregående planter, også hjemmehørende i den danske natur, den kan købes på de fleste planteskoler og er en usædvanlig god sommerfugleplante.

Hamp og hjorteskrøner 

Hjortetrøst hedder Eupatorium cannabinum på latin. ”Cannabinum” hentyder til at Hjortetrøstblade har en vis lighed med bladene på hamp. Derfor bliver planten på dansk, også kaldt for ”Hamp hjortetrøst”. Det danske navn er opfundet af Erik Viborg, der var både dyrlæge og professor i botanik. Han levede fra 1759 – 1822 og var i en periode meddirektør af Botanisk Have i København. Viborg ændrede navnet på planten fra ”Hjortekløver” til ”Hjortetrøst”, fordi planten ikke har noget med en kløver at gøre. Navnet ”Hjortekløver” hentyder imidlertid til en gammel antik skrøne fra oldtidens Grækenland, hvor en hjort bliver ramt af en pil. Herefter går hjorten hen og æder en ”Hjortekløver” og således falder pilen ud og såret heles. Derfor passer Eriks Viborgs ”nye” navn, ”Hjortetrøst” ganske godt til den gamle historie.      

Sommerfuglene poserer

Hjortetrøst er en temmelig høj blomst som tit står i store grupper i folks haver. Den bliver mellem 1,5 meter og 2 meter høj. Og ofte bliver man i haverne nødt til at begrænse den, hvis man da ikke vil have den til at overtage det hele. Hjortetrøst er en af de absolut bedste stauder til at tiltrække sommerfugle i haverne. Den har en meget kraftig nektar og kan derfor duftes på flere meters afstand både af mennesker og sommerfugle. Tit sidder sommerfuglene lang tid i blomsten, så man kan komme helt tæt på og tage gode billeder.

Det er også en hårdfør plante. Hjortetrøst trives i næringsrig jord og ofte steder hvor der er lidt fugtigt. Den er almindelig i hele Danmark, både i naturen og i haverne. I Geografisk Have har vi den danske hjortetrøst til at vokse i vores Antistress Have. Derudover har vi en Nordamerikansk art af Hjortetrøst til at vokse i Blomsterhaven, og den er endnu højere end den danske. 

Skrevet af Rune Kjærgaard Lange – Gartner og Naturvejleder Geografisk have

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.