Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Heksekoste – sjove gevækster i træerne – kig op

Heksekoste – sjove gevækster i træerne – kig op

Nu er Halloween ganske vist ovre og ånder, spøgelser og hekse er fløjet væk igen. Men måske har heksene glemt, hvor de har lagt deres koste, som de kom flyvende på. Ja, sådan troede man i alt fald i gamle dage, når man så en heksekost i et træ. I dag ved vi heldigvis godt hvad de store grenklumper, der sidder oppe i birketræerne, er for nogle. For i virkeligheden er der en langt mere videnskabelig (men ikke mindre) spændende forklaring på de sjove gevækster. De opstår nemlig enten ved et svampe – eller bakterieangreb og nogle endda som en genetisk fejlkodning. Dem vi ser i birketræerne skyldes en svamp. Det er en svamp der næsten udelukkende angriber Dunbirk og den er tilmed ret almindelig i gamle birketræer.

Heksekoste findes i alle slags træer

Men der findes altså også heksekoste i andre slags træer. Nogle gange ses de også i æbletræer og i gran- og fyrretræer. I Geografisk Have har vi heksekoste i flere træer, og vi synes de er ret fascinerende. Oftest gør de nemlig ikke stor skade på træet og kan vokser i mange år. Det der sker er, at væksten i en gren pludselig forstyrres og knopperne på grenen mister deres retningssans og skyder en mængde korte skud ud i alle retninger og som sjældent vokser mere end en halv centimeter om året. Det giver dem den kompakte og sjove form. På billedet kan man se en af de heksekoste der vokser på en douglasgran i Geografisk Have.

Opstammede træer af heksekoste

Nogle gange kan man med held klippe nogle af de grene af, der er ramt og pode dem. Så vil væksten med lidt held fortsætte, og man vil så få en ny plante kun med den underlige vækst. I dag kan man i planteskolerne købe mange eksempler på heksekoste, især fra grantræer som primært får heksekoste, der er opstået ved en genetisk fejl. De bliver tit brugt til at podes som opstammede træer. Et eksempel er Abies koreana ’Kristallkugel’, der er en heksekost fra en koreagran. Fordelen ved de små dværgvækster er at de er fantastiske til småhaver og krukker. Og så kan det endda være at de kan bringe lidt held og lykke. I gammel tid mente man nemlig, at det betød held at have en heksekost voksende tæt på sit hjem da den skulle holde onde ånder væk.

I Geografisk Have kan du f.eks. se en heksekost i en stor Douglas Gran i Nordamerika, som står i det sidste bed i området inden man kommer ud af området, hvis man går i retning af Dalby Møllebæk.