Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Havtorn

Havtorn

Nu er efteråret for alvor kommet over os, og høstfarverne lyser op alle vegne, sammen med bær og frugter i alle afskygninger. En af de buske, som står med smukke bær i øjeblikket, er havtornen, Hippophae rhamnoides. Et bøvlet botanisk navn ved første øjekast, men faktisk udtales det simpelthen Hip-po-fæ rhamn-oi-des. Det er en busk der vokser vildt i Danmark, men faktisk vokser den også i det meste af norden, store dele af Sibirien og i Rusland helt over til Østasien.

Vokser ikke kun ved kyst

Herhjemme finder vi oftest havtorn ved kysterne, og derfor tror mange, at den gror bedst i sand. Men faktisk slår den sig kun ned, hvor der er en mere fed og gerne leret jord neden under sandet. Dernæst vokser den kun i fuld sol. Lige så snart der vokser træer op og skygger for den, så begynder den at mistrives.

Han og hun planter

Havtorn kan altså sagtens dyrkes inde i landet i en have eller på solsiden af et læhegn. På havtorn sidder han og hun blomsterne på hver sine planter. Det vil sige, at hvis man vil have de smukke orange bær, så skal man have både en han- og en hunplante. Det er kun hunplanten som får bær, så derfor skal man sørge for, at det er dén der får den mest synlige placering.

Nordens citron

De små orange bær kaldes også for ”nordens citron” og kan i øvrigt spises. De er syrlige og indeholder en hel del C-vitamin. I Rusland dyrkes havtorn i stor stil til både marmelader og saft. Det er også så småt ved at blive populært i Danmark, hvor man blandt andet kan finde havtornmarmelade, snaps og slik.

Fri for torne

Bærrene er ikke så frygteligt store, så man skal høste en del før man har nok til en portion marmelade. Det kan dog godt være en tvivlsom fornøjelse at høste dem, fordi havtorn også har torne. Heldigvis er der kommet nye kloner på markedet, som ikke har så mange torne. Du kan se havtorn i Geografisk Haves Sibirienområde. Her står dels nogle meget gamle havtornplanter og nogle nye små planter som er hunplanter, der er plantet ind efterhånden som de gamle hun planter er døde.

 

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.