Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Havtorn – Nordens vilde citron

Havtorn – Nordens vilde citron

Havtorn, er en plante der er kommet på mange danskeres læber de sidste 10 år, hvor især ”det nordiske køkken” har udbredt kendskabet til vores helt egen ”nordiske citron”. De små, meget let genkendelige orange bær, er ufatteligt sure og indeholder store koncentrationer af C-vitamin. Derfor sammenligningen med citron. På latin hedder havtorn Hippophaë rhamnoides

Det er netop på denne årstid de skal plukkes, hvis man er så heldigt at kende et sted med havtorn. Busken er mest normal på sandet jord, så vestkysten ville være et godt sted at tage hen, hvis man vil plukke nogle. Den klarer sig nemlig godt på steder, hvor der ikke er kvælstof i jorden.

Havtorn en en tve-bo

De fleste, der har plukket havtorn, ved at bærret splatter ud mellem fingrene på en, netop når man har plukker det. Den bedste måde er derfor at lægge et viskestykke under grenene med bær og ryste dem så de falder af. En anden metode er at tage en grensaks med, og klippe grene med bær af. Så kan man lægge hele grenen i fryseren og når bærrene er frosne, kan de bankes let ned på køkkenbordet og bærrene triller af. Hvis man klipper i buskene er det selvfølgelig vigtigt at have ejerens tilladelse. Og endvidere ikke klippe hele busken væk, men kun tage grene i begrænset omfang.

I haverne er flere og flere også begyndt at plante dem netop for at eksperimentere med deres bær. Planten er rimelig nem at få til at gro i haverne. Man skal dog huske på en ting. Havtorn er det man kalder ”tve-bo”. Det betyder, at der findes både ”han-planter” og ”hun-planter”. Det er kun hunplanter, der får bær. I Geografisk Have har vi et bed med nogle usædvanligt flotte havtorn. De er nemlig gamle og store, høje og har kraftige stammer, nærmest som små træer. Men, de har ingen bær. Det er nemlig alle hanplanter. Vores gartner, der passer netop det bed har efterspurgt en hunplante. Så vi kan få nogle bær. Nu har vi købt 1 hunplante, som nu plantes blandt de mange hanner. Vi vil vente i spænding til næste sæson for at se det forhåbentlig frugtbare resultat. God fornøjelse med at finde og plukke de skønne orange bær – nordens vilde citron.

 

[sc name=”blogauthor”]