Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Fuchsia – kolibriføde og bitrøst

Fuchsia – kolibriføde og bitrøst

En af de meget smukke haveplanter, som man kan nyde lige nu, er Fuchsia magellanica. Fuchsia slægten består af over 100 forskellige arter, hvoraf de fleste er tropiske planter, der ikke tåler frost. Men undtagelsen er Magellans fuchsia eller hækfuchsia, som den også kaldes. Den kommer, som mange andre fuchsiaarter fra Sydamerika, men vokser dog så langt sydpå, at den har tilpasset sig et lidt mere barsk klima. Den klare sig derfor ganske fint i de danske haver, uden at man behøver at gøre sig store anstrengelser med vinterbeskyttelse.

Herhjemme bestøves blomsterne af honningbierne

De smukke aflange klokker af blomster hænger lige nu på rad og række under de halvanden meter lange grene. I Sydamerika bestøves fuchsia primært af kolibrier, som fristes til at få fat i den søde nektar som blomsten udskiller, men som sidder helt oppe i bunden af blomsten, hvor kolibrien med sit lange næb kan nå ind. Under denne ’operation’ rammer kolibrien uundgåeligt støvdragere og støvfanget, og der sætter sig pollen i fjerene på fuglen, som den bringer med sig videre til den næste blomst, som så bliver bestøvet. Herhjemme bestøves blomsterne af honningbierne solitærbierne, som på mest elegante vis maser sig op i blomsten i jagten på den søde nektar.

Hvis efteråret har været varmt nok, kan man altså være heldig at der kommer spiredygtige frø. Resultatet bliver nogle meget varierende planter, hvilket måske er det, som har ført til at der efterhånden er mange forskellige sorter på markedet. For hvis man er heldig, kommer der en fuchsia frem som ikke ligner nogen anden, og så har man sin helt egen unikke fuchsia-sort. Hækfuchsia er nu også ganske nem at lave stiklinger af. Blot skal man huske at de som nye planter skal vinterbeskyttes de første år.

I Geografisk Have kan man se et udvalg af sorter i Sydamerikas bede i bunden af haven. Og så kan man samtidig lige tjekke, at vores store mammutblad – en slags kæmpe rabarber eller dinosaur mad – fortsat har det godt, som står ganske tæt på.