Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Engkarse – et strejf af naturlig eng i græsplænen

Engkarse – et strejf af naturlig eng i græsplænen

I mange gamle græsplæner findes en lille skjult plante; engkarse. Den kommer frem hvis man lader være med at slå græsset i maj måned. Engkarse er en utrolig smuk, lyserød korsblomst. Korsblomstfamilien er kendetegnet ved at have 4 kronblade. Hvis man kigger ned i dem foroven, kan man se, at kronbladene danner et kors. Korsblomstfamilien er meget stor, med omkring 3700 arter på verdensplan. Og mange af korsblomstens familiemedlemmer er meget almindelige planter, som feks. raps, kål og løgkarse.

Korsblomster

En anden fælles ting for mange af korsblomsterne er, at de er insektbestøvede og danner små skulper, som frøene sidder inde i. Engkarses skulper er lange og tynde. Og når de har siddet og modnet i solen, springer de pludseligt op, og frøene kastes ud i omkring 2 meters afstand. Du kan selv forsøge dig med at plukke skulperne af i maj-juni. Hvis du tørrer dem i en beholder, åbner de sig, og så har du små fine frø, som du selv kan så.
Som udgangspunkt hører engkarse til på fugtige enge. Visse steder kan der være så mange, at de farver et kæmpe område lyserødt, når de blomstrer. Men de trives også andre steder, hvis blot der er fugtigt. I kanten af skoven, på skrænter hvor der trykkes vand ud, ved bredden af søer og åer. Og på fugtige græsplæner som i Geografisk Have.

Sommerfugleæg

Vi har rigtigt meget engkarse i haven lige nu. En af vores robotplæneklippere er til reparation og derfor dukker engkarse hurtigt op og blomstrer, der hvor robotplæneklipperen pludselig ikke kører længere. Det sted vi har mest engkarse, er på skrænten bagerst i haven, hvor vores heste går. Her bliver græsset ikke slået. Engkarse er værtsplante for den smukke aurorasommerfugl, som man kan se flyve rundt nu. Aurora er hvid med orange vinger og ligger sine æg på engkarse og løgkarse. Så hvis du lader engkarse stå i din have, kan du måske finde et lille orange æg på dem netop nu. Ud af ægget kommer en grøn larve. Larven æder engkarsen, forpupper sig under jorden og bliver til en ny flot sommerfugl til næste år i maj måned.  

[sc name=”blogauthor”]

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.