Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Efterår er løglægningstid

Efterår er løglægningstid

Nu er vi så småt ved at bevæge os ind i efteråret. Mens dagene bliver kortere, og haven lige så stille går i dvale, kan det være en hyggelig beskæftigelse at gøre klar til den kommende sæson. Det er nemlig nu, at man kan begynde at lægge løg, såsom tulipaner, krokus, påskeliljer, scilla og mange andre. Det er allesammen forårsblomstrende løgvækster, og de skal lægges nu i efteråret.

Man kan næsten ikke undgå at se dem, for næsten alle supermarkeder og planterskoler bugner med poser og pakker fyldt med løg i farverig indpakning. Man kan lægge løgene fra nu af og til december, men løgene har bedst af at komme i jorden så hurtigt som muligt. Hvis man venter til ’sidst på sæsonen’, så skal man huske at se sig godt for. Mange løg kan nemlig ikke tåle at hænge inde i de tørre og varme lokaler ret længe, før de begynder at tørre ind og så mister de deres kraft og saft.

Spiselige løg

Hvis man er til spiselige løg, altså dem vi bruger i madlavningen, vil kan man faktisk også godt kunne gøre klar til næste år. De fleste spiseløg lægges først i foråret, men ét løg kan man med fordel sætte nu, og det er hvidløget. Mange forbinder måske hvidløg med noget meget eksotisk, men de kan sagtens dyrkes herhjemme i Danmark. Lægge-løg af hvidløg kan købes i velassorterede planteskoler, men man kan også bare prøve med de løg, som man køber i supermarkedet til madlavningen. Man splitter blot løget i fed og hvert fed lægges med ca. 15 centimeters afstand, i en rille og til sidst dækker man med jord. Løgene vil som regel allerede skyde i efteråret, men er altså først klar til høst til næste år hen på sommeren.

Til næste forår vil man i Geografisk Have kunne komme og opleve en løgplæne med forskellige forårsløg der er formet som en hånd. Den er pt. under anlæggelse på plænen mellem væksthuset og temahaverne. Til et arrangement 27. september, vil frivillige fra hele Kolding hjælpe med at lægge de ca. 4000 løg, som kommer til at hilse foråret velkommen i 2020.

Foto: Billedet viser narcis thalia, som er en meget yndig dværg narcis med flere blomster på hver stilk. Den findes allerede i Geografisk Have.