Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Duftsnebolle

Duftsnebolle

Foråret er kommet og regnen lader til endelig at holde en pause. Det varme vejr har fået buske og træer til at springe ud i en fart, og lige nu kan man blandt andet se Viburnum carlesii og Viburnum x burkwoodii blomstre. De to nævnte arter ligner hinanden meget og derfor kaldes de ofte begge duftsnebolle.

Kugleformede skærmblomster

Førstnævnte kommer fra Korea og Japan, hvor den vokser vildt. Nummer to, v. burkwoodii, er en krydsning mellem førstnævnte og Viburnum utile. Den er så at sige en menneskeskabt hybrid og findes derfor ikke i naturen. Deres halvkugleformede skærme af hvide blomster har givet dem det danske navn, og deres duft er så kraftig, at den kan overdøve alle andre dufte på meters afstand.

Nem at passe

Det er begge nemme buske, som trives fint i Danmark. De trives bedst i en næringsrig og fugtighedsbevarende jord. V. carlesii er løvfældende og taber altså alle sine blade om vinteren mens V. Burkwoodii har den fordel, at den er delvist stedsegrøn. Begge buskes blomstring er ret kortvarig, men den er skøn så længe den varer. De kan begge blive omkring et par meter høje, men de tåler beskæring ret godt.
For at forvirre begrebet endnu mere findes der en tredje art, som også kaldes velduftende snebolle nemlig Viburnum x carlcephalum. Den er også en menneskeskabt hybrid mellem to arter, og den ligner de to ovenstående ganske meget og dufter selvsagt også. Dog har denne her plante en tendens til at blomstre før bladene er sprunget ud og det giver den et lidt anderledes udtryk i blomstringstiden.

Populære haveplanter

Viburnum-slægten er meget stor og mange af de over 200 arter bruges som haveplanter i dag. Der er lavet en hel del hybrider, netop fordi det er populære haveplanter.

Du kan se de to arter af duftsnebolle i Koreaafdelingen i Geografisk Have – bare gå efter duften.