Den afrikanske skærmlilje
Lige nu kan man se den afrikanske Skærmlilje (Agapanthus) stå og blomstre i krukker rundt omkring. Skærmlilje er så utrolig smuk, men den har ry for at være svær at dyrke. Det er den egentligt ikke, faktisk er det en nem og nøjsom plante, men hvis den skal blomstre flot, så skal den passes på en bestemt måde.
Skærmlilje kommer nemlig fra det sydlige Afrika, og der er den så tilpasset de klimatiske forhold, at hvis man vil have blomster på den her hjemme, skal man forsøge at efterligne disse. For det første kan den ikke tåle ret meget frost. Derfor skal den opbevares frostfrit om vinteren, og helst et sted hvor der er bare lidt lys. Hvis man har en lun plads i haven, kan man også prøve at plante dem ud i et bed med veldrænet jord og så dække dem godt til om vinteren. Men det sikreste er at tage den ind.
Gødning og vanding af skærmliljer
Om efteråret, inden man sætter den ind, kan man gøde sin plante. Skærmlilje er nemlig ikke specielt gødningskrævende, men om efteråret vil den gerne have noget. På det tidspunkt gør planten sig nemlig allerede klar til næste sæson. Herefter vander man den en periode, indtil vi når november/december, hvor man sætter vandingen meget ned. Man undlader at vande ret meget de næste tre måneders tid. Herved efterligner man nemlig den naturlige tørkeperiode, som planten oplever i dens naturlige omgivelser i Afrika. Når man så begynder at vande igen, fremprovokere man planten til at sætte blomster igen som dog typisk først viser sig i slutningen af juli.
Der findes flere arter og hybrider af skærmliljer som kan købes i Danmark, og efterhånden er det blevet en lidt rodet affære, hvor man desværre tit ser fejlagtig navngivning. I Geografisk Have har vi primært den art der hedder A. umbelatus som kan ses i Rosenhaven og på Ellipsepladsen. De står meget smukt netop nu og kan imponere de fleste.
[sc name=”blogauthor”]