Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Da havens planter forsvandt i sne

Da havens planter forsvandt i sne

Så fik vi lov igen at opleve vinter, frost og sne i Danmark! Bedst som vi troede at klimaforandringerne havde gjort det af med den hårde vinterkulde, forsvandt vores haver og planter i sne. Selvom det er smukt, kommer det desværre nok til at koste nogle af de mere sarte haveplanter livet. For der er nok flere af os haveentusiaster, der ikke har kunne modstå fristelsen til at afprøve nogle af de mere eksotiske planter i de senere år, hvor vinteren har været mild.

Vinteren som eksperiment

Skulle man have forsøgt at lade sine dahliaknolde blive i jorden for at overvintre, så må vi nok indse at de fleste dør. Palmer og mange andre sarte planter vil nok også gå til. Men denne vinter bliver måske også et praktisk eksperiment, hvor man kan se hvilke planter der rent faktisk kan klare sig i minus 10 graders frost! Det er et vilkår når man indfører planter fra hele verden, til vores breddegrader, at man må prøve sig frem.

Frostskader

Men selvom temperatur er en afgørende faktor for planter, så er der andre ting, der også styrer planternes liv, f. eks. dagslængder. Man skulle måske tro, at alle planter der vokser naturligt i Nordnorge, ville trives i Danmarks klima. Men da en del planter deroppe er styret af dagslængden, så springer de ofte for tidligt ud i Danmark og risikerer derfor at blive frostskadet!

Hårdføre bjergplanter

Man kan også komme ud for, at forskellige planter af samme art, har forskellig hårdførhed. Det skyldes at den samme art for eksempel vokser på et bjerg i et spænd på flere hundrede højdemeter. Det vil sige, at dem der vokser længst nede på bjerget er vant til ikke at få frost, mens dem der gror højere oppe på bjerget er vant til at kunne fryse.

Frostens fordele

Men hvis vi også skal se positivt på det kolde vejr, så må vi glæde os over, at vi nok ikke bliver plaget af så mange skadedyr i den kommende sommer og at der nu, må måske ufrivilligt, er blevet gjort plads til nye spændende planter, hvor de gamle før stod.