Blomstrende vinter

Så kom vi ind i et nyt år med sus og blæst. Det gamle år sluttede mildt og varmt og derfor har vi også kunnet nyde, at flere af de vinterblomstrende buske er sprunget tidligt ud. I sidste uge gik jeg en tur i en park i Aalborg og minsandten, om jeg ikke kom forbi en Troldnød, der allerede blomstrede. Men også Kejserbusken har blomstret et stykke tid nu, takket være det milde og ret tørre vejr så har de faktisk været usædvanligt smukke i denne sæson. De blomstrer stadigvæk, men når det fryser bliver de sat en smule i stå.

Kejserbusk

Det danske navn Kejserbusk dækker faktisk over flere arter. I dag er den mest almindelige Kejserbusk, den der hedder Viburnum x bodnantense, der er en krydsning mellem to andre vildarter, som vi i Danmark ofte også kalder Kejserbusk.

Flere steder i Geografisk Haves Kina afsnit, kan man lige nu se Viburnum farrerii, som er en af de to vildarter, man har brugt til at lave førnævnte krydsning. Navnet har i øvrigt intet med bilmærket Farrari at gøre, men er en hyldest til manden, der fandt planten og bragte den fra Kina til Europa. Han hed Reginald Farrer og var englænder. Han elskede, at udforske østens natur og var meget opsat på at berige de Nordeuropæiske haver med nye fine planter. Han foretog ekspeditioner til både Kina, Japan og Burma, hvor han indsamlede planter og frø, som blev grundlag for mange gode haveplanter herhjemme. Han har desuden skrevet en af de mest populære værker, der nogensinde er skrevet om stenbedsplanter ’The English rockgarden’. Han døde under en ekspedition 1920, som 40 årig, af sygdom og ligger i dag begravet i Burma.

Kejserbusken er en smuk og nem busk, som altså blomstrer på de nøgne bladløse grene om vinteren. Den er fuldt hårdfør i Danmark, men hvis man vil have mest muligt ud af de smukke lyserøde og duftende blomster, skal man sætte den et beskyttet sted. Den bliver op til et par meter i højden, men den kan sagtens klippes. Kejserbusken er bestemt en plante man bør overveje at plante i sin have, hvis man at gøre vinterhaven lidt smukkere.


Af Niels Melballe
7. januar 2019 | Haveblog

FacebookTwitterLinkedInEmail