Blade til gavn og glæde

Blade til gavn og glæde

Så er bladene for alvor begyndt, at falde af træerne. Og hvor der dog mange! Nogle vælger at lade dem ligge der hvor de lander og håber på at vinterstormen tager dem, og andre fjerner dem med stor energi og kører dem væk. Men som alt andet kan det betale sig at tænke en ekstra gang over, hvad man gør eller ikke gør med de mange blade i haven.

For faktisk er bladene gode til mange ting. Hvis man har en køkkenhave, kan man for eksempel sprede et lag blade ud over den bare jord for vinteren. Bare et lag på nogle få centimeter. Det beskytter jordens struktur og mikroliv, hvilket er meget gavnligt, hvis man vil dyrke sin køkkenhave økologisk. Til foråret vil man så kunne grave de blade som ikke er helt komposteret ned i jorden, hvor de nok skal forsvinde hurtigt.

Og selvom man ikke gider fjerne bladene i haven, så kan det alligevel være en god ide at flytte lidt med dem. For der er også steder, hvor blade ikke er en fordel. For eksempel vil et tykt lag blade på en græsplæne være skadeligt for græsset, fordi det ikke kan få lys og luft. Regnormene skal nok tage nogle af bladene. Dem kan de nemlig godt lide, men nogle af bladene kan være en stor mundfuld for dem. Derfor kan man vælge at køre dem over med en plæne klipper, så de blive klippet i mindre stykker. Så bliver de nemmere for regnormene at håndtere.

Man kan også fylde lidt blade i sine bede. Især rhododrendronbede og bede med buske vil have fordel af det. Man skal passe lidt mere på med sine staudebede, Det er nemlig ikke sikkert at bladene er blevet komposteret nok inden foråret og så skal man ud og fjerne dem inden stauderne kommer for godt i gang. Ellers risikere man at de ikke kommer ordentligt i gang. Det kommer an på, hvor mange blade man ligger på. Men også hvilke blade man bruger. Nogle blade komposterer nemlig hurtigere end andre. Nogle af de blade, der er lang tid om det, er ege- og til dels ahornblade. Så blade er bestemt ikke kun et besværligt affald de kan også være en ressource. God fornøjelse med alle bladene!