En elsket forårsbebuder
Der er intet som anemoner i en dansk bøgeskov, der kan lede tankerne hen på forår. Anemonen er én af de mest elskede forårsbebudere og det er også en af de få blomster i Danmark, der kan dække flere hundrede kvadratmeter med et tæt blomsterflor.
Tre hjemmehørende arter
I Danmark har vi tre hjemmehørende arter af anemone. Det er er den almindelige hvide Anemone nemerosa, den gule Anemone ranunculoides og en krydsning mellem de to, som populært kaldes svovlgul anemone, Anemone x lipsiensis. Men hov, glemmer jeg ikke den blå anemone? Nej, faktisk er den blå anemone ikke medlem af anemoneslægten. Den har blot fået navn derefter, fordi den ligner en anemone og blomstrer på samme årstid. På Bornholm kan man desuden støde på endnu en art af anemone, som menes at være indført gennem havebrug, nemlig blegblå anemone, som ellers kommer fra Sydeuropa.
Anemoner er en relativ stor slægt af planter, som består af 109 arter. For eksempel er høstanemonen en af de asiatiske arter i slægten, som blomstrer i efteråret. Vores almindelige hvide skovanemone vokser i det meste af Europa og den er ikke specielt kræsen med jordforhold, dog vil den helst ikke stå, hvor det er alt for tørt. Der er også mange sorter af den hvide anemone, som kan fås i planteskolerne.
Overholder ikke landegrænserne
Anemonerne udnytter det tidlige forår, inden træerne springer ud, til at få sol og varme. Når det så er slut, visner de hurtigt væk og genoplader til næste forår. Du kan se anemoner i Geografisk Have, de står hist og her i små grupper. Den gule og den svovlgule anemone er kommet lidt på afveje og har taget bopæl i Sydamerika-afdelingen, hvor de lader til at trives så fint, at vi ikke nænner at flytte dem. I bedene langs med hovedstien kan man også finde Balkan-anemone, som ikke skal forveksle med blå anemoner, selvom de har farven tilfælles. De er også kommet en anelse på afveje rent geografisk, men de kan så være stand-in for de kinesiske arter, som ikke er der.
Se mere om en anden elsket forårsbebuder, martsviolen her
Haveklummen er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler Niels Melballe.
Foto: Geografisk Have