Akeleje en ustyrlig plante

En af de fine og nemme planter, der blomstre lige nu er akeleje. Det er en lidt ’ustyrlig’ plante, som det ikke er helt nemt at styre i en have. De fleste sorter og arter har nemlig nemt ved at så sig selv. Derfor dukker den op både her og der efter et par sæsoner. Tilmed ser blomsterne på de selvsåede planter måske helt anderledes ud end den, som man har plantet. Akeleje er nemlig en af de planter, som kaldes for frø-ustabil. Det vil sige, at den gerne lader sig bestøve af andre artsfæller og sorter og resultatet kan blive, at børnene bliver helt anderledes end forældrene. Hvis man derfor planter nogle forskellige sorter i sin have, vil man i løbet af nogle år sikkert få en masse sjove nye sorter. Hvis man kun vil have lige præcis den sort, som man har købt og ikke andre, er det en god ide at klippe frøstanden af, før de kaster frø.

Blomsten ligner lidt små fine hatte. De kan fås i næsten alle regnbuens farver og flere sorter er endda tofarvede. Den blomstrer først efter to år. De trives i de fleste typer jord i både sol og halvskygge. Det bedste resultat for man i en jord, der ikke er alt for tør.

Der findes flere forskellige arter af akeleje, og de vokser mange steder over det meste af den nordlige halvkugle. Man kan også finde dem forvildet i Danmark, selvom de ikke naturligt er hjemmehørende her. Planten er giftig og menes indført af munkene, som brugte den i medicinsk formål.

Aksel Olsen som skabte Geografiske Have var også vild med akelejer. Der vokser stadigvæk mange i hans private have. Aksel Olsen indført mange planter til Danmark, men man har endnu ikke helt styr på hvilke stauder han har indført, men det er ikke usandsynligt at han har indført nogle akelejearterne. Har du lyst til at komme med på en guidet tur i hans private have, så sæt kryds ved torsdag 6. juni kl. 19.00. Husk dog at tilmelde dig på info@geografiskhave.dk eller sms til 23326524 senest mandagen før. Det koster 50 kr.


Af Niels Melballe
6. august 2019 | Haveblog

FacebookTwitterLinkedInEmail