Araucaria araucana /// er også kendt som Abernes Skræk og er et stedsegrønt nåletræ med en kegleformet, senere paraplyagtig vækst.

Hovedstammen er kegleformet med regelmæssige kranse af 5-7 grene. Hovedgrenene er vandrette, senere noget overhængende med opstigende spidser. Barken ses slet ikke på unge træer, for grene og stammer er helt dækket af levende eller døde blade. Først meget gamle stammer får en grå, let furet bark. Bladene sidder skrue-stillet og taglagt rundt langs skuddet. De er trekantede, med en torn i spidsen og mørkegrønne på begge sider. De enkelte blade kan leve i 10-15 år, men også derefter bliver de siddende, brune og døde, men stadig spidse. Nålene er meget grove.

Oprindelse/udbredelse: Abernes Skræk vokser i det sydlige Chile og det sydvestlige Argentina på Andesbjergenes skråninger i 600-1800 meters højde. Her forekommer arten på vulkansk jord op mod skovgrænsen i ret tør jord, og den danner lysåbne, savanneagtige skove med stift, stridt græs og tørre, tornede buske imellem. Her kan det blive op til 35 meter højt og 10 meter i diameter. Her bliver det op til 8 meter i højden og op til 2,5 meter i diameter.

Det botaniske navn skyldes den oprindelige befolkning, araucanerne, som i øvrigt stadigvæk lever på stedet. Frøene er spiselige (de sælges i Sydamerika under navnet “piñones”).

Geografisk Have: Sydamerika

Abernesskræk_aAbernesskræk_c Abernesskræk_dAbernesskræk_e